Изключително вероятно е руският президент Владимир Путин лично да е взел решението и да е наредил атаката срещу бившия разузнавач Сергей Скрипал и дъшеря му. Това заяви британският външен министър Борис Джонсън.

Скрипал и дъщеря му Юлия са в кома след като са били в съприкосновение с нервнопаралитичния агент "Новичок", който се произвежда само от Русия, твърдят британските власти.

"Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия като резултат от случилото се, каза Джонсън. Пререканието ни е с Кремъл на Путин и с решението му - а ние мислим, че е изключително вероятно решението да е било негово - да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Великобритания, по улиците на Европа, за пръв път след Втората световна война."

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че подобни обвинения лично срещу руския прездент са непростими.

"Няколко пъти заявихме, че Русия няма нищо общо с тази история", каза Песков пред Си Ен Ен. "Всяко споменаване на президента ни е шокиращо и непростимо дипломатическо нарушение."

Преди два дни Великобритания обяви, че ще експулсира 23-ма руски дипломати, след като Москва отказа да отговори дали е замесена в отравянето на бившия руски шпионин. Дипломатите, идентифицирани от Лондон като "необявени служители на разузнаването", имат една седмица да напуснат.

Наред с това премиерката Тереза Мей обяви, че ще се засилят проверките на руснаците, пристигащи на Острова. Ще бъдат замразявани авоарите на руски граждани, за които се смята, че могат да бъдат заплаха за националната сигурност. Поканата към руския външен министър Сергей Лавров да посети Великобритания е отменена. Министри и високопоставени лица няма да присъстват на световното първенство по футбол в Русия.

По-късно пък руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия подговя ответни мерки - като също ще експулсира британски дипломати.

Разследване и за смъртта на близкия до Березовски Николай Глушков

Британската полиция съобщи в петък, че е започнала разследване за убийство след смъртта на съратника на Борис Березовски в Лондон.

В официалното съобщение се казва, че причината е "резултатът от аутопсията на 68-годишния руски бизнесмен Николай Глушков", чиято смърт е била причинена "от притискане на врата". На този етап няма нищо, което да предполага връзка на този случай с покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал, допълва полицията.

Случаят с Глушков продължава да се ръководи от служители на отряда за борба с тероризма заради връзките и контактите, които той е имал.

От Следствения комитет на Русия започна разследване за "убийството на Глушков" и за обстоятелствата, при които е отровена с нервно-паралитичен газ Юлия Скрипал, дъщерята на бившия агент, която е руска гражданка и живее в Москва. Днес се появи и версията, че тя може да е пренесла отровата в свой куфар, при пътуването си от Русия към Великобритания.