Европейският съюз включи днес още осем физически и три юридически лица от Русия към списъка за визови забрани и замразяване на активи, свързан с анексията на Крим и дестабилизацията на Източна Украйна.

Това са четирима руснаци, приближени на президента Владимир Путин, и четирима функционери от Крим„ С това общият брой на санкционираните вече включва 95 лица и 23 фирми и организации.

Новата серия бе публикувана току-що в официалния вестник на ЕС.

Най-известният от новите санкционирани лица е 67-годишният руски олигарх Аркадий Ротенберг. Той е сред най-приближените хора на Владимир Путин и е негов бивш спаринг партньор по джудо. Облагодетелстван е, като са му били възлагани важни договори от руската държава или държавни предприятия. Неговите дружества по-специално са получили няколко високодоходни договора за подготовката на олимпийските игри в Сочи, които се проведоха в началото на годината. Ротенберг е основен акционер в "Гипронрансмост" - дружество, получило договор за обществени поръчки от държавно предприятие за извършване на проучване за осъществимост за строежа на мост от Русия до незаконно анексираната Автономна република Крим, като по този начин консолидира интеграцията й към Руската федерация. Този строеж на свой ред допълнително подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

В новия черен списък фигурира и Юрий Ковалчук. Той е съосновател на "Озеро дача" - кооперативно дружество, в което участват лица от влиятелна група приближени на Путин. Същевременно е председател и най-големият акционер на банка "Россия", от която през 2013 г. притежава около 38 на сто и която се счита за личната банка на висши длъжностни лица в страната. След незаконното анексиране на Крим "Росия" открива клонове на полуострова и в Севастопол, като по този начин консолидира интеграцията им в Руската федерация. Освен това банката има сериозно участие в National Media Group - група, която контролира телевизии, активно подкрепящи политиката на руското правителство за дестабилизиране на Украйна.

Николай Шамалов също е съосновател на "Озеро дача". Той вторият най-голям акционер в банка "Росия", от която притежава 10 на сто. 

ЕС наказва и Алексей Громов - първия заместник-ръководител на администрацията на президента Путин. Според ЕС той е отговорен за даването на указания на руските медии да прровеждат редакционна политика, благоприятстваща сепаратистите в Украйна и анексирането на Крим. По този начин се подкрепя дестабилизирането на Източна Украйна и анексирането на Крим.

В списъка са също трима видни сепаратисти от Крим и Източна Украйна и техен приближевн бизнесмен. Те са обвинени, че с действията си подкопават суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Оксана Чигрина е единствената жена в новата група санкционирани. Тя е говорител на т.нар. правителство на самообявилата се и непризнатат от никого Луганска народна република (ЛНР). Чигрина е правила изказвания и изявления относно свалянето на украински военен самолет, вземане на заложници, бойни действия на незаконните въоръжени групи.

Борис Литвинов е председател на т.нар. парламент на самообявилата се и непризната Донецка народна република (ДНР),. Той има основна роля в процеса на определяне на политиката и организирането на незаконния референдум, довел до провъзгласяването на ДНР.

Сергей Абисов е приел да бъде назначен от Путин за вътрешен министър на Република Крим.

Бизнесменът Константин Малофеев е тясно свързан със сепаратистите в Източна Украйна и Крим. Той е бивш работодател на Александър бородай - премиера на Донецката народна република. Срещал се е и със самозвания кримски премиер Сергей Аксьонов. Малофеев е основател и асоцииран директор на Marshall Capital и председател на Saint Basil the Great Charitable Foundation. Украинското правителство е започнало наказателно разследване на материалната и финансова подкрепа, която се твърди, че той предоставя на сепаратистите. Освен това Малофеев е направил редица публични изявления в подкрепа на анексирането на Крим и присъединяването на Украйна в Русия. През юни 2014 г. той е заявил: „Не може да се инкорпорира цялата Украйна в Русия. Източната част - може би“.

Следователно г-н Малофеев действа за дестабилизирането на Източна Украйна.

Обект на санкции са и руската фирма "Алмаз Антей", която произвежда противовъздушно въоръжение, авиолинията "Доброльот", обслужваща линията Москва-Симферопол и Руската национална търговска банка. И трите са държавни. Те са обвинени, че са снабдявали бунтовниците в Източна Украйна с оръжие и че са участвали в интегрирането на анексирания Крим като нова "република" в Руската федерация.

ЕС също наложи допълнителни ограничения върху търговията и инвестициите в Крим и Севастопол. Те включват забрана за инвестиране в инфраструктурни проекти в техните траспорт, далекосъобщения и енергетика, както и в добива на нефт, газ и минерали. Не може също да се изнася оборудване за тези отрасли и да се предоставят финансови и застрахователни услуги за такива сделки. На предишния етап от санкциите ЕС забрани вноса на стоки от Крим и Севастопол, освен ако те не  носят свидетелство за произход, издадено от украинските власти.

Заедно с ЕС САЩ наложиха санкции на три големи руски банки, корабостроителница и енергийния сектор на страната. Те включват Банката на Москва, Руската земеделска банка и ВТБ. Финансовото министерство на САЩ ограничи достъпа им до американските капиталови пазари. Обект на наказателните мерки е Обединената корабостроителна корпорация.

САЩ въведоха и лицензионен режим за износ на оборудване за извършване на арктически и дълбоководни сондажи и проучвания за шистов газ.

Президентът Обама заяви при обявяването на новата порция наказания, че това не е начало на нова студена война, а просто отговор на действията на Русия спрямо Украйна. Той добави, че Вашингтон няма намерение да прекъсва преговорите с Москва, Брюксел и Киев по кризата в Украйна. Президентът на САЩ заяви, че засега няма да се доставят оръжия на властите в Киев, защото те са много по-добре въоръжени от сепаратистите.

Русия остро реагира на новите европейски санкции. "Политиката на ЕС вече не се основава на проверени факти, а се пише под диктовката на Вашингтон в почивките между гледанията на съмнителни клипове в YouTube. Това е срам за Евросъюза, който след дълго търсене на собствен "единен глас" заговори с гласа на Вашингтон, като на практика отхвърли основните европейски ценности, включително презумпцията за невинност", се казва в декларация на външното министерство в Москва.