Съветът на директорите на руската държавна компания "Газпром" одобри привличане на нови 4 милиарда евро кредити през 2018-а - годината, в която има рекорден план за заеми, тъй като планира да осигури кредити за 417 млрд. рубли (близо 6 милиарда евро). Сумата на кредитирането е около една трета от инвестиционната програма на "Газпром".

Съветът на директорите на "Газпром" одобри привличането през 2018 г. на до 4 милиарда евро чрез двустранни заеми и заеми чрез т.нар. клубни, съобщи руската държавна компания. Решението на Съвета на директорите гласи, че привличането на заеми на сума, която не превишава 4 милиарда евро, не изисква споразумение, ако са изпълнени следните условия: лихвеният процент да не надвишава EURIBOR + 2.5% годишно, еднократната комисиона да не е по-висока от 1.5% от размера на кредита, със срок на привличане не по-дълъг от 5 години.

От началото на годината "Газпром" пусна облигации в рубли, евро и швейцарски франкове за около 127 милиарда рубли (близо 1,8 милиарда евро). 

С решението за новите заеми до 4 милиарда евро компанията почти напълно изчерпва лимита си за заемни средства до края на годината.

Причината за новите заеми е бързият растеж на капиталовите инвестиции на компанията, тъй като тя финансира 100% от "Турски поток" и едновременно строи "Северен поток 2" през Балтийско море до Германия и "Силата на Сибир" до Китай. "Газпром" не успя да привлече финансиране от чужди банки за "Турски поток", а предвид факта, че се потвърди окончателно, че газопроводът ще заработи с капацитет от 31,5 млрд куб. м, вместо два пъти повече, както се представяше по-рано, усложнява ситуацията.

Както стана ясно още през 2016 г., за втората тръба на "Турски поток" трябва страните от Югоизточна и Централна Европа да искат горивото в нея и ЕС да даде писмени гаранции и да изгради насрещна инфраструктура. Нищо от това не се случи.

Междувременно в свое изявление днес Европейската народна партия (ЕНП) категорично заяви, че всички газопроводи, които влизат от трети страни на европейска територия, трябва да спазват правилата на ЕС. "Прекалено често газовите доставки се използват като политическо оръжие. Не можем да "обезоръжим" нечии нечисти намерения, но можем да се въоръжим с пълна юридическа яснота и съгласуваност на законодателството. За това е и нашият Енергиен съюз, за това е и променената директива", заяви говорителят на ЕНП Йежи Бузек.

"Всички газопроводи, които пристигат в ЕС от трети страни, ще трябва да спазват действащите правила на ЕС, най-вече на Третия енергиен пакет: достъп на трети страни (до тръбата - бел.ред.), изискванията за прозрачност, справедливи тарифи и разделение на веригата за доставки от производството до разпределението на газ. Това е предпоставка за енергийната ни сигурност и независимост."

"Настоящият регламент не противоречи на нито един конкретен инвестиционен проект или участник на пазара." Отсега нататък правилата ще бъдат еднакви за всеки инвеститор и оператор: сигурност и предвидимост. Това ще осигури реална конкуренция, което е в самата основа на добре функциониращ пазар на газ в Европа, които трябва да предоставят на бизнеса и гражданите със сигурна и достъпна енергия в недискриминационен начин", заяви Йежи Бузек след приемане на доклад за правилата на вътрешния пазар на газ в Общността.