Отказът на правителството на Бойко Борисов да изгони руски дипломати от България заради случая "Скрипал" предзвика в редиците на БСП одобрение, примесено с възторг. Лично Корнелия Нинова похвали разумната, според нея, политика на премиера.

В защита на тази разумна политика от ляво за пореден път приведоха аргументи от историята. Тези аргументи обаче са по-скоро пропаганда, отколкото опит за поука от минали събития. Опорки-скрипалки. Сравнението между обявяването на война от страна на България на САЩ и Англия през Втората световна война и евентуалното изгонване на руски дипломати може да бъде резултат от недостатъчно образованост или откровена манипулация.

Първо  - днес никой не очаква от нас да обявяваме война на когото и да било. Изгонването на неколцина дипломати не е равнозначно на обявяване на война. Не е необходимо да си тънък познавач на кухнята на дипломацията, за да знаеш тази проста истина.

Второ - тогавашният български политически елит действително се е престарал с обявяването на война на САЩ и Великобритания. Според мнозина политиците са можели да си спестят подобeн акт, каквото е било поведението ни спрямо СССР, например.

Дали ние днес можем да си спестим отзоваването на руски дипломати? Това е въпрос на гледна точка. Коя е била правилната позиция вероятно ще стане ясно след време. Към този момент обаче политиката на българското правителство изглежда ни отдалечава от тази на западните страни, с които сме съюзници в ЕС и НАТО. Много е възможно и сегашният български политически елит да се престарава в услуга на Путин. Така, както през Втората световна война тогавашният политически елит се е престарал в услуга на Хитлер. Както е известно за грешките на политиците плащат народите, които са ги избрали.

През Втората световна война България се е оказала на губещата страна. Много вероятно е и след края на случая "Скрипал" да бъдем отново от губещите. Интересно, ако това се случи, за кое точно историческо събитие ще се сетят защитниците на Путин у нас.