Германски театър подлежи на разследване заради необичаен „социален експеримент“ – театърът обещава безплатен билет на зрителите, които носят свастика на ръкава си, а на онези, които си платят посещението, раздава Звездата на Давид в памет на еврейските жертви от времето на нацисткия режим. Постановката е „Моята борба“ и ще бъде поставена на 20 април, навръх рождения ден на Адолф Хитлер, съобщава „Дойче веле“.

Германски прокурори започват разследване, след като получават редица оплаквания от граждани. Немското законодателство категорично забранява публичното показване на националсоциалистическия символ, като изключенията са рядкост.

Червената лента със свастика се раздава предварително на желаещите да посетят спектакъла безплатно, ако те се осмелят да я носят във вечерта на представлението, разбира се. На останалите зрители се раздава жълтата Звезда на Давид „като знак на солидарност с жертвите на варварството“, обясняват в уебсайта на театъра.

Предложението възмути обществото, особено еврейското малцинство в Германия, което нарече офертата „безвкусна“. От театъра обаче отстояват идеята си като „социален експеримент“ – целта им била да покажат колко лесно могат да бъдат манипулирани хората. Пред германска телевизия представител на театъра коментира, че броят на желаещите да го направят е изненадващо висок и това е плашещо.

Представлението „Моята борба“ използва елементи от едноименната автобиография на диктатора и е замислено като карикатура на ранните лидерски години на Хитлер.

Спорното предложение на театъра се появява във времена, в които Германия отново трябва да се бори с антисемитизма, особено в училищните институции.

"Площад Славейков"