Еврокомисарят по валутните и икономически въпроси Пиер Московиси смята, че България ще бъде следващият член на еврозоната, но не трябва да се бърза. Той заяви това преди заседанието на Еврогрупата в София.

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че до една година България ще влезе в т.нар. чакалня - европейският валутен механизъм ERM II, който предхожда членството в монетарния съюз, включващ в момента 19 държави от ЕС. Московиси обаче бе категоричен, че не трябва да се поставят срокове кога ще сме готови за ERM II: 

"България ще бъде следващият член на еврозоната. Няма съмнение в това. Ние обаче трябва да подготвим това много внимателно. Не трябва да бързаме, защото, ако пришпорваме нещата, ще се стигне до присъединяване към еврозоната, което не е перфектно. Има критерии, които трябва да бъдат изпълнени. Сред тези критерии е влизането в ERMII, където страната трябва да престои поне две години. Влизането в еврозоната трябва да бъде позитив, а не шок", заяви френският еврокомисар.

На срещата между Борисов и заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис стана известно, че България ще получи пътна карта за конвергенцията си към еврозоната. Европейската централна банка и страните-членки на еврозоната ще решат дали България трябва да влезе в банковия съюз едновременно с влизането в еврозоната - или членството там да предшества еврото.

На форум вчера стана ясно, че членството в банковия съюз е по-скоро предварително условие за влизане в еврозоната, а България има да свърши още работа по отношение на банковата си система и структурни реформи.