Двадесет и седем от 28-те посланици на страните от ЕС в Китай са съставили доклад, остро критикувщ проекта за Пътя на коприната, съобщи англоезичното издание на в. "Ханделсблат".

В документа се твърди, че проектът има за цел да задуши свободната търговия и да даде предимство на китайските компании. До него са получили достъп журналисти от авторитетното германско издание.

Авторите твърдят, че огласеният през 2013 г. проект 4 е насочен срещу стремежа на ЕС за либерализиране на търговията и накланя везните в полза на субсидирани от държавата китайски компании.

Тонът на доклада е необичайно остър. Единствено посланикът на Унгария отказал да сложи своя подпис. Документът е част от подготовката на Брюксел за срещата ЕС - Китай през юли. Еврокомисията иска да изработи стратегически документ, в който да има единна позиция на ЕС по отношение на китайския проект за строеж на пътища, пристанища и газопроводи с цел свързване на страната по земя и море с Югоизточна Азия, Пакистан и Централна Азия, а също така с Близкия изток, Европа и Африка. Новият Път на коприната ще минава през 65 държави в 6 икономически коридора.

"Не трябва да отказваме сътрудничество, но твърдо трябва да отстояваме нашите условия", заяви високопоставен дипломат в Брюксел.

Той допълни, че китайските фирми не трябва да получават преференции в сключването на обществени поръчки.

Според представител на германското министерство на икономиката инициативата за Пътя на коприната "трябва да се съобразява с интересите на всички участници", но все още е далеч от това.

Китайските политици бият барабаните за проекта, чието официално название е "Един пояс, един път". Пекин задели 1 трилион долара за най-голямата в историята международна програма за развитие след плана "Маршал" на САЩ, последвал Втората световна война.

"Един пояс, един път" ще бъде новата Световна търговска организация, независимо дали ни харесва или не", каза на Световния икономически форум през януари Джо Кезер - изпълнителен директор на германския индустриален гигант "Сименс".

В доклада си посланиците пишат, че Китай иска да подчини глобализацията на собствените си интереси.

"Същевременно инициативата преследва вътрешнополитически цели като намаляването на излишъка, създаването на нови пазари за износа и опазването от достъп до суровините", пише в документа.

Дипломатите предупреждават, че европейските компании могат да не успеят да сключат изгодни договори, ако Китай не бъде накаран да се придържа към европейските принципи за прозрачност в обществените поръчки, както и екологичните и социалните стандарти.

Според чиновници от ЕС Китай се опитва да раздели Европа, за да засили ролята си в отношенията с отделните страни членки. Държави като Унгария и Гърция, които разчитат на китайски инвестиции, вече показаха, че са податливи на натиск от Пекин.

През 2015 г., по време на визита в Китай, българският премиер Бойко Борисов изрази подкрепа за лансираната от президента Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната „Един пояс, един път”. Според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, 16+1 и новата платформа за свързаност ЕС - Китай, гласеше съобщението на правителствената пресслужба.