"В някои страни децата биват отнемани от семействата, ако тези семейства отказват да пропагандират хомосексуализъм. Не, не в Русия - в Европа" - руска телевизия.

Защото ни засяга, защото замесва американския президент и защото произвежда много заглавия в медиите - затова стратегията и тактиката на руските власти за дезинформация на Запад в последно време е сред големите новини. 

Защото е далече и защото се случва на чужд език - затова ние мислим твърде малко за кремълската пропаганда в самата Русия. Но тази пропаганда също ни засяга - и може би ще го разберем по-скоро, отколкото предполагаме.

Трансформацията на руските медии не се случи за една нощ. През 2010 г. интернет пространството в Русия беше оживено място, където хора с различни идеи спореха. Независимите медии оставяха своята следа, независимите гласове биваха чувани. Имаше негативни истории за западния свят, но имаше и позитивни.

Осем години по-късно - след завръщането на Владимир Путин в президентството и рязката смяна на правителствената информационна политика, ситуацията е различна.

Не, че Русия се е върнала към времената на СССР или е тоталитарна страна, в която има само един вестник. В Русия има различни източници на информация: изобилие от телевизионни канали, много развлекателни програми с високо качество, разнообразие от вестници, някои много професионални, интелектуални и по-лековани списания, сайтове. Усещането за разнообразие обаче е измамно. Въпреки различния си стил повечето медии са собственост на държавни или свързани с държавата компании. И историите в тях твърде често твърде много си приличат. По телевизията, откъдето повечето руснаци следят новините, това, което се излъчва за Запада, е предимно тъмно и негативно. 

Изследване, публикувано неотдавна, посветено на трите основни руски тв канала, показа цялостна картина какво чуват руснаците за Европа. Авторите на проучването анализират новинарските емисии и политическите публицистични предавания от лятото на 2014 г. до декември 2017-а.

Резултатите - негативни новини за Европа по трите телевизионни канала се появяват средно по 18 пъти на ден. Съотношението на негативните спрямо позитивните новини е 85 на сто към 15 на сто. А за някои европейски държави съотношението е дори по-драстично в полза на негативните послания. Франция - вероятно заради последните президентски избори с участието на Марин льо Пен - без съмнение проруската кандидатура, която загуби вота от проевропейския кандидат - бе негативно обрисувана най-често. 

Повечето истории, от големи новинарски събития до локални случаи на убийство и истински "открития" ("Германското правителство взима деца от семействата им и ги дава на гей двойки"), се вписват в конкретен наратив.

Всекидневният живот в Европа е обрисуван като плашещ и хаотичен. Европейците са слаби, с упадъчен морал и без здрава ценностна система, тероризмът парализира хората от страх, бежанската криза се задълбочава постоянно, санкциите срещу Русия са се върнали като бумеранг и сега подкопават европейската икономика и съсипват социалната държава. Русия, според версията за света, която се описва тук, няма нужда от социална държава - защото гражданите й са издръжливи в трудни условия.

Новото изследване препраща към предишни такива, като едно от миналата година, което също показа колко често ЕС е представен в руските медии като агресивен и интервенционистки, възнамеряващ да използва Украйна като земя за ядрени отпадъци или насилващ страните членки да приемат "русофобска" политика. 

Употребата на този вид послания не е трудна за разгадаване. Разбира се не е в интерес на властта в Русия руската нация да се възхищава от Европа, нито от демокрацията й и върховенството на закона, нито от високия стандарт на живот. Споменът за протестите на Майдана от 2014-а - млади украинци, протестиращи в Киев, развявайки европейски знамена и настояващи за край на корупцията - са достатъчно пресни, за да притесняват Москва. 

Ако режимът на Путин може да принизи идеята за Европа и да я направи непривлекателна за руснаците - повечето от които дълго са идентифицирали себе си като европейци, тогава се премахва източник на надежда и вероятен модел. Ако Европа е полудяла, разделена, опасна и умираща, то със сигурност руснаците ще са по-добре в собствената си корумпирана авторитарна система. 

Може да има и по-страховита причина за тези неумолимо лоши новини, особено като се има предвид еднакво грубото отразяване на новините за САЩ и Украйна. Ако Русия планира някакъв конфликт с Европа - дипломатически, икономически, политически и дори военен - точно това би била стратегията, която биха използвали руските лидери: да опишат съседите на Русия като агресивни и слаби, упадъчни и опасни, да покажат Европа като общество, което силна, по-добра Русия лесно може да пречупи. Може би това е твърде песимистично. Но в противен случай е трудно да се обясни защо Москва би си навлякла проблеми.

* Текстът е публикуван във в. "Washington Post", преводът и подзаглавието са на Клуб Z.