"Славия" и "Левски" играха финал за Купата на България, продължил 120 минути и решен с дузпи в полза на "белите" - 4:2. Дълго ще се коментира този мач. Победените съзират прокоба в това, че губят вече няколко финала за последните десет години.

Винят "Славия" за "антифутбол", симулативна игра, опълчение цял мач и т.н. и т.н.

"Победителите не ги съдят", може да се чуе отсреща. И това, че "Славия" вдигна купата само с българи, а "Левски" сам си е виновен - да си е вкарал положенията, поне едно от тях.

Две снимки обаче обикалят медии, социални мрежи и форуми и провокират въпроси за жалкото настояще на българския футбол. Тук някой ще каже: "Ето за това "нормалните" фенове вече не ходят по стадионите". И пак не говорим след срещата кой как е играл и как е подходил треньорът. А говорим за неща извън самата игра.

И тук не става дума само за футбол. Съгласете се, че той е извадка от обществения живот. Не се опитвайте сега да го натикате в ъгъла, не казвайте, че такива неща само по стадионите стават.

А стадионът не е място за подобни "явления", но всеки, който ходи по мачове, знае, че ги има. И не искаме сега да открием топлата вода.

Та... На едната снимка (горе) се виждат две невръстни деца, които са на пистата на стадион "Васил Левски" пред сектор "Б". По телата им четем следните надписи: ACAB (All Cops Are Basterds, или "Всички ченгета са копелета"), Levski Hooligan, SW 1999 ("София Запад" - прочутата крайна запалянковска фракция на "Левски" с годината на създаването й)...

Едното дете отправя нацистки поздрав.

Темата "хулиганс" напоследък е модна в агитките на големите клубове. По ред причини това е удобно и за самите клубове. Явно родителите на тези деца смятат, че ако напишат "Само Левски" по телата им ще е скучно (а нужно ли е изобщо да се пише нещо по телата на невръстни деца?!). Трябва да е нещо "по така". И ето го резултатът.

Сега чакаме реакция от "Левски" и от БФС (цели две комисии се занимават с тези неща там). Но ще си останем с чакането. Особено, ако някой не ги е "сезирал".

На другата снимка президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов вдига купата с тениска с лика на Владимир Путин и надписа "Армия России". "Белият" вожд я смени. По време на мача той беше с червена фланелка, но реши да се преоблече за награждаването на пистата.

Още преди това той коментира пред "Диема", че за него 9 май не е Денят на Европа, а Денят на победата над хитлеристка Германия. ОК, това си е негово право.

Но пък не се сещаме за клубен президент, който на награждаване вдига една от най-ценните купи в живота си и иска да натрапи политическа пропаганда. Те обикновено са с костюми, но да не се заяждаме на дребно.

А никой не се сети да пита футболистите на "Славия" дали пък руският президент е бил в главите им, когато удържаха натиска на "Левски" 120 минути и след това при проявеното хладнокръвие на дузпите.

И така...