Пред интересен казус се изправи вчера Софийският районен съд (СРС) по делото на члена на СЕМ и бивш говорител на Външно министерство Бетина Жотева срещу депутата от БСП Александър Симов за отправени обиди по неин адрес. Магистратите ще трябва да установят дали Сашо Симов е... Сашо Симов. И по-точно той ли е писал обидни според Жотева материали по неин адрес не само в редица онлайн издания, но и в собствения му фейсбук профил. Адвокатите на народния избраник твърдят, че материалите във фейсбук са писани от лице, представящо се за Симов.

Предисторията

Поводът за заведното дело датира от лятото на 2017 г., когато Жотева влезе в пререкание с журналиста Къдринка Къдринова. Тогава се решаваше съдбата на "Радио България". По време на заседание на комисията по медии и култура в парламента, в което Жотева участваше в качеството й на член на медийния регулатор, двете размениха реплики, провокирани от въпроса на Къдринова провеждала ли е тя от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на решението за закриване чуждоезичната програма на радиото."Подозирам, че ме вкарвате в някаква интрига. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става", реагира Жотева. Малко по-късно тя се извини за реакцията си като я определи като груба, несправедлива и прекалена. Но междувременно срещу нея вече се бе отприщила вълна от недоволство, като един от най-шумните по темата бе Симов, който също е журналист.

Комендантът

Вследствие Жотева е предявила иск за претърпени неимуществени вреди на обща стойност 23 000 лева. В исковата молба се изброяват случаи, в които Симов е отправял квалификации по неин адрес, в т.ч. от парламентарната трибуна, където Жотева е била наречена "комендант в концлагер". Това изказване е било излъчено в редица телевизии. Изброяват се статии в множество сайтове, отразили изказването на Симов, сред които и Клуб Z. 

"От личния си профил в социалната мрежа фейсбук ответникът е публикувал публично, сред неограничен кръг лица, редица обидни думи и изрази", твърдят адвокатите на Жотева. И се изброяв какви: 

"Охооо, човек може откровено да заподозре, че Жотева търси начин да тъпче с токчета интернета", "Съскащата се опитва да предизвика съчувствие. Чак да му се догади на човек", "Тази жена е бедствие. Колкото по-бързо хвърли оставка, толкова по-добре за всички в тази държава", "Бетина Жотева, съскащият фюрер на компанията", "Жотева да хленчи за агресията е все едно член на Ислямска държава да чете лекции за човешките права".

Цитирани са и посочени като авторски от народния избраник материали като тези в "Ретро" и "Поглед инфо" например: 

"Госпожа Медийната регулаторка се раздаде докрай и демонстрира мелодраматичните дълбини на собсттвената си истерия от екрана на почти всяка телевизия", "... госпожа Бетина започва да се поти като банков обирджия, спипан от охраната", "...продължава да се държи като Годзила, която е атакувала модерен мегаполис с небостъргачи", "Класически случай не само на опит за цензура, но и на властови натиск върху медиите. Все едно виждаме Валери Симеонов в пола".

Изброените цитати са множество и включват и материали в блога на Симов. В заключение адвокатите на Жотева посочват, че "трудно е да се опише с думи колко обидена и огорчена се е почувствала г-жа Бетина Жотева". Засегнати са били личният и професионалният й авторитет, доброто име, достойството й.

Обществото припознало

Според адвокатите на народния избраник искът е недопустим, защото не може да се докаже, че автор на гореизброените материали е именно лицето Александър Симов. Те признават авторство върху изказването му от парламентарната трибуна и собствения му блог, а препубликуването е решение на издателите, както и съдържанието. 

"В случая се търси вина за публикувани от някого статии без съгласието на техния предполагаем автор. Няма доказателства, че процесните статии изхождат от посочения автор, поради което издателите носят отговорност за верността на написаното", посочват юристите. - "Статиите, продукт на изказването от парламентарната трибуна и на личния блог на Сашо Симов са отговорност на редакторите. Това, че изказванията му, които изразявали неговата и обществената позиция по въпроса, са намерили отзвук, се дължи на припознаването на чадст от обществеността на това мнение". 

"Работата на журналиста и народния представител е да подлага на съмнение всичко и всички", посочват още адвокатите.

Няма доказателства

А по отношение на материалите във фейсбук казват:

"Твърдим, че няма доказателства, че същите изхождат от него. Не са приложени доказателства, че въпросната фейсбук страница действително е на ответника, нито, че е поддържана от него, нито, че той е автор на посочените цитати. Ноторно известно е, че социалната мрежа фейсбук е пълна с фалшиви профили и степента на защита на съществуващите профили е ниска. Фейсбук не е достоверен източник на информация. Приложеният констативен протокол към исковата молба потвърждава само, че някой си е направил профил с името Александър Симов и на страницата на този профил е направил цитираните изказвания".

По отношение на авторските материали, адвокатите оборват и едно по едно всяко обидно, според Жотева твърдение, за да стигнат до извода, че "авторът на тези статии не е изразил отрицателна оценка или мнение, унижаващо чувството за лично достойнство на ищцата. Това, че ищцата така е възприела употребените в публикациите изрази и оценки, не ги квалифицира като такива. Чувствата са нейно субективно преживяване, отражение на личния мироглед и ценностната система на ищцата и съществуват само в нейното съзнание".  

На база на така изложените обстоятелства, съдът се е заинтригувал подал ли е Сашо Симов сигнал до ГДБОП за откраднатия му фейсбук профил и за това, че от негово име излизат мнения и коментари. И ГДБОП ще бъде питана. В действителност към днешна дата Симов има два профила в социалната мрежа. Запитвания ще бъдат изпратени и до главните редактори на медиите, отразили или препечатали негови изказвания и коментари, или публикували авторски такива.