Временната комисия за ЧЕЗ излезе ялова, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ), но депутатите приеха днес доклада й, макар и без гласовете на ДПС.

Временната комисия беше създадена на 14 март по искане на левицата и трябваше да провери фактите и обстоятелствата около обявената продажба на "ЧЕЗ-България" на фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова.

Според Добрев комисията не е допринесла с никаква нова информация от последните 2 месеца, нито е препоръчала нещо, което да не е обсъждано и да не е приемано преди това.

"Председателят на комисията (Жельо Бойчев от БСП - бел.ред.) беше много активен. Поздравявам го и от трибуната, защото наистина много се стара, но просто нямаше какво повече да се направи. Както са казали хората: "Цялата пара отиде в свирката."

На последното заседание на временната комисия самият Бойчев констатира пред журналисти, че в работата си комисията не е отговорила на най-важния въпрос - за финансирането на кандидат-купувача за активите на ЧЕЗ, фирма "Инерком България" на Гинка Върбакова и кой стои зад нея. Бойчев заяви тогава, че на комисията е била отказвана непрекъснато информация с най-различни основания.

"Вие имахте цялата власт в комисията да направите каквото си искате. Само че за съжаление нашите първоначални очаквания се потвърдиха. Нямаше смисъл от една такава комисия", каза Добрев и поясни, че управляващите са подкрепили БСП за тази комисия, за да не ги упрекнат, че искат да скрият нещо.

"Едно хубаво нещо има за последните два месеца и това е, че въпреки всичките ви опити, въпреки цялата власт, която имате в комисията, вие не можахте да докажете нито едно от внушенията, които първоначално правихте", подчерта Добрев, който ще подпише доклада с особено мнение.

ДПС не подкрепи доклада на Временната комисия за ЧЕЗ, заяви Елхан Кълков.

"Настоящото правителство работи инерционно и хаотично и е на принципа проба-грешка“, каза Кълков.

По думите му правителството няма коалиционна съвместимост на програмите по този толкова важен и имащ отношение към всички български граждани сектор, какъвто е енергетиката. Това е достатъчно основание да не подкрепим доклада на комисията, заяви депутатът.

Всичко в сделката с ЧЕЗ прилича на една голяма лъжа - това повече не може да се случва, защото днес е това дружество, утре ще е цяла България, коментира по време на дебатите зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков. 

"Често чуваме въпроса кой стои зад Гинка Върбакова и "Инерком"? Едно е сигурно - те са подставени лица. Зад тези хора и тази фирма стои уродливото лице на политическо-икономическото лице на държавата", каза Зарков, който добави, че всичко в случая е задкулисно и мъгла. - Тази мъгла в момента застрашава електроподаването на 3 млн. души. Изправени сме пред сериозен тест. Ние като парламент и обществото като цяло. Ще оставим ли този скандал да мине за две седмици, или ще го разнищим до степен такава, че нищо такова да не може да се случва, защото днес е ЧЕЗ, утре е цяла България."

Зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ попита как е възможно да бъде доказан произходът на средствата за финансиране на сделката в края на миналата година, а всъщност да става въпрос за финансови средства, които тепърва ще бъдат търсени. "Това не е само логическа задача. То показва, че всичко в тази сделка прилича на една голяма лъжа.“

За разлика от БСП и ДПС от партия "Воля" смятат, че се е изчистило името на Гинка Върбакова и можело скоро да се поздравим с новия собственик на ЧЕЗ.

 
Парламентът задължи правителството да включи електроразпределителните дружества в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност. Народното събрание поиска службите за сигурност да предоставят подробен анализ на действията си по планираната продажба на дружеството ЧЕЗ, а БНБ - да предостави информация на Народното събрание за поетите финансови ангажименти от български банки по сделката с "Инерком България" за придобиването на активите на ЧЕЗ в страната. 

БСП не срещнаха подкрепа за констатациите в доклада, една от които е, че купувачът не отговаря на критериите, които България е заложила като изискване за инвеститорите в енергетиката в Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.