Депутати от ГЕРБ и от "Обединени патриоти" са внесли своя версия на проекта за решение на Народното събрание, в което да се рестартира проекта АЕЦ "Белене". Това става след като миналата седмица опозицията от БСП пое инициативата и внесе проект за решение за отмяна на решението от 2012 г. на парламента, с което проектът бе прекратен.

Докато текстът на БСП гласи просто искане за отмяна на старото парламентарно решение, то версията на ГЕРБ е в 5 точки.

Управляващите настояват Народното събрание да възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" "съвместно със стратегически инвеститор и на пазарен принцип".  Депутатите са записали, че реализацията на проекта трябва да е без държавни гаранции, преференциални или гарантирани цени и каквито и да било други непазарни механизми за гаранция на инвестицията. Освен това активите на "Белене" трябва да се обособят в отделно дружество. 

От ГЕРБ и "Патриотите" искат още министърът на енергетиката да организира и проведе преговорите с потенциални инвеститори във втората атомна централа. Процедурата по избор на инвеститор пък трябва да бъде разработена най-късно до края на октомври тази година, пише още в проекторешението. Друго задължение на министъра ще е в този период "периодично да уведомява" Народното събрание за хода на събитията по "Белене". 

Последната точка от проекта на властта е "препоръка" към Министерския съвет да отмени решението си от 2012 г. за прекратяване на проекта. Именно това е и актът, който бе потвърден тогава от Народното събрание и с него се спря строежът на втората атомна. И предположението бе, че това е завинаги. 

Е, малко повече от 6 години по-късно "Белене" е пред рестарт. 

Въпреки че решението се очаква да бъде дебатирано тази седмица в Народното събрание, вероятно оше в сряда, министърката на енергетиката Теменужка Петкова вече "работи" по темата с инвеститорите, става ясно от съобщение на министерството. То е за проведена днес среща на Петкова с президента на Китайската национална ядрена корпорация /CNNC/ Сие Дзядзие. Това е един от инвеститорите, заявили интерес към проекта "Белене". Според властта кандидат-инвеститорите засега са 4, но част от тях са тайна. Освен китайската компания, публично обявен кандидат е и "Росатом". 

Петкова е информирала китайската страна за одобрения през май от Министерския съвет доклад на енергийния министър за възобновяване на действията за търсене на възможности за реализация на наличните активи по проекта АЕЦ "Белене". Разработването на доклада бе възложено с решение на Народното събрание. 

От Китайската национална ядрена корпорация отново е била заявена готовност за участие в провеждането на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор. Г-н Сие е подчертал, че компанията е наясно с посочените от българска страна параметри за евентуална реализация на проекта - без предоставяне на държавни гаранции или сключване на дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Представителите на Китайската национална ядрена корпорация са подчертали, че очакват решение на Народното събрание на Република България във връзка с проекта "Белене", допълват от енергийното ведомство, цитирани от БТА.

Утре сутрин от 8:30 часа пред Народното събрание "Демократична България" свиква национален протест срещу рестарта на АЕЦ "Белене".