Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) бе създадена от ветеринаря Мирослав Найденов в първия мандат на ГЕРБ през 2010 г. Благодарение на Найденов в нея бяха напъхани няколко служби като Националната ветеринарномедицинска служба и Националната служба за растителна защита, както и Националната служба по зърното и фуражите.

Няма да броим предишните гафове на БАБХ. Но само за тази година - а тя още не е свършила, те са четири и всички с международен отзвук.

1. Кравата Пенка - добичето, което дръзна да пресече границата със Сърбия, където остана 15 дни и се върна. За ужас на стопанина му от БАХБ подписаха смъртната ѝ присъда.

Кравата Пенка трябва да бъде евтаназирана възможно най-скоро, беше решило ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) през миналата седмица. 

"Това е едно огромно нарушение на европейското и съответно на нашето, законодателство и животното подлежи на отнемане в полза на държавата и съответно - евтаназия. Предстои унищожаването на кравата и загробването й на място", заяви д-р Александра Митева от дирекция "Здравеопазване на животните" към БАХБ.

Но Пенка оцеля - след европейската подкрепа, която получи, днес БАХБ излезе с ново решение. 

Лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево.

2. Лъвчетата Терез и Максуд. След неколкодневни протести двете животни бяха изпратени в център в Холандия с разрешението на БАБХ, която допреди това беше склонна да подкрепи настаняването им в зоопарка в Пазарджик.

След като дълго време мълчаха и се ослушваха, от БАХБ се намесиха, но преди това премиерът Бойко Борисов най-сетне беше постановил лъвчетата да бъдат пратени в чужбина. И шефът на Агенцията д-р Дамян Илиев склони и обяви, че "най-резонно е лъвчетата от Разград да бъдат закарани в Холандия"

"Решението на Агенцията е свързано с това да направим всичко най-добро за здравето на лъвчетата. Има клинично заключение от ветеринарни лекари и експерти, че в България няма достатъчно възможности за контрол на заболяването им, а и е необходима специализирана грижа. Най-резонно е лъвчетата да бъдат закарани в спасителния център в Холандия." 

3. Умъртвените птици в столичния зоопарк. Те нямаха късмета на Терез, Максуд и Пенка.

В края на февруари т. г. Агенцията по храните умъртви 124 птици, сред които и защитени видове, настанени в столичния зоопарк. Пернатите са били конфискувани няколко дни преди това на Дунав мост при Видин. Те са избити, макар да не е имало данни, че са болни.

Птиците са били приети в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Поставени са под карантина, но два дни по-късно в зоопарка получават заповед за евтаназията им.

4. Бедстващите коне в Осоговската планина.

В края на март инспекторите от БАБХ се заеха да проучват случая с бедстващите коне в Осоговска планина, когато те бяха вече на умиране. 

"Основната слабост, която е допусната, е самото регистриране на животновъдния обект, който е основание на този животновъд да започне да получава субсидии. Образувана е проверка. Предполагам, ще бъде уволнен директорът на кюстендилската Агенция по храните“, заяви министърът на земеделието Румен Порожанов.

Инспекторите на БАБХ са проверили обекта, видели са, че няма нормални условия за живот, и не е трябвало да го одобряват. Но те са издали разрешението, което е дало възможност на собственика на тази рядка порода коне да получава по 143 евро за всеки от тях. Заедно със субсидията за пасищата на декар. 

Колко още животни са застрашени от БАБХ...