Пламен Константинов започна с успех работата си начело на мъжкия национален отбор по волейбол. В контролна среща, играна вчера в „Арена” Ботевград, лъвовете победиха тима на Белгия с 3:1 гейма (20:25, 25:22, 25:21, 28:26). Срещата бе първа проверка по време на подготовката им за световното първенство в Полша, стартиращо на 31 август.

Макар това да е само една контролна среща и то срещу непретенциозен съперник, все пак могат да се извадят доста позитивни заключения за кондицията и настроенията в националния ни отбор, който само преди месец записа най-слабото си представяне на Световната лига, регистрирайки 11 загуби от 12 мача, което доведе до отпадането на България във втора група. 

Освен победата, другата добра новина  е, че след близо две годишно отсъствие в игра се завърна Андрей Жеков. Разпределителят бе титуляр през целия мач и показа, че опитът и стабилната му игра ще бъдат незаменими на предстоящия мондиал. В отбора се завърна и централния блокировач Теодор Тодоров, който не взе участие в състава за Световната лига поради травма в рамото.

Основните стожери на тима Тодор Алексиев и Цветан Соколов демонстрираха значително подобрение във физическата си форма. Отлично се включи и младият ни талант Николай Пенчев, който замени на титулярното място Тодор Скримов. Пенчев се справи с основната си задача, да стабилизира посрещането, което в последно време сериозно тормози отбора ни.

Завърналият се наскоро в тима Владимир Николов бе включен в групата, но не се появи в игра. Ден преди контролата Пламен Константинов пък освободи Венелин Кадънков, което означава, че на световното освен на Соколов на ключовия пост диагонал на разпределителя ще се разчита на 37-годишния Николов и Данаил Милушев, който лекува травма в глезена.

Със сигурност отборът ни има нужда от още време за стиковане и изчистване на някои технически грешки, но най-важното е, че във вчерашния мач се усети позитивната настройка у всички момчета. Най-накрая видяхме усмивките по лицата на Алексиев, Соколов и Салпаров.

Явно не само националите, но и феновете са обнадеждени след идването на Пламен Константинов, защото контролата предизвика изненадващо голям интерес. Над 2500 запалянковци бяха по трибуните на „Арена” Ботевград и превърнаха срещата в спортен празник за града. Радващо е, че феновете отново са в залата, тъй като на последните домакински двубои на "трикольорите" столичната „Арена Армеец” оставаше полупразна.

Следващата седмица подготовката за световното продължава, като волейболистите ни ще пътуват за Полша, където ще вземат участие в силния приятелски турнир  "Мемориал Хуберт Вагнер”.

Ето и програмата на турнира:

Събота (16 август)

18:30 часа: Китай - Русия

21:30 часа: Полша - България

 

Неделя (17 август)

18:30 часа: България - Русия

21:30 часа: Полша - Китай

 

Понеделник (18 август)

18:30 часа: Китай - България

21:30 часа: Полша - Русия