"Важно е обаче мисловната и контролната дейност да остане в човека. Има професии, които изцяло могат да бъдат заменени от роботи, но контролът и управлението на машините трябва да останат у човека."

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на откриването на Цифрова асамблея 2018, събитие на ЕК и българското европредседателство, което се провежда днес и утре в НДК.

Премиерът подчерта, че България и Балканите не могат да се сравняват със Запада в много други области, но имат и потенциала, и средствата да станат лидери във високите технологии.

"Важното е Балканите да бъдем единни и да им покажем нашия потенциал. Нито можем да ги надминем във въоръжаването, нито можем да ги надминем в производството на автомобили, но това е нашата сфера. Мисленето на нашите хора е такова, че в тази сфера са много добри."

Той подчерта и важността на сигурността и дигиталните защити, като отбеляза и друго постижение на България - като една от първите страни, в които хакерите се научиха да източват кредитни карти.

"Искаме от трети класа децата да започнат да програмират, да има wifi във всяко училище и да направим така, че не първо вкъщи да се научат да работят с телефоните и компютрите, а в училище“, даде пример в друга област Борисов.

Министър-председателят някак успя да вмъкне и любимата си тема - за магистралите - и да я свърже с днешната асамблея, като отбеляза:

"Паралелно с жп линиите, магистралите и пристанищата да се възползвам, докато копаем, да опънем и оптичните кабели, за да подготвим и дигиталната инфраструктура. А не след това да копаем два пъти типично по български или по балкански."