Протест срещу законопроекта за нефтените продукти ще събере днес търговци и превозвачи на горива пред парламента в ранния следобед. По същото време в парламента ще текат дебати по вота за недоверие, внесен от БСП, срещу политиката на управляващите в сферата на сигурността, определена като "провал". 

Представители на малките и средните фирми в сектора на горивата ще се съберат в Казичене, откъдето ще влязат на автошествие. Те недоволстват от проекта за нефтените продукти, внесен от Емил Димитров-Ревизоро, в чиито мотиви е записано, че е нужен за по-добрата конкуренция на пазара и ограничения на сивия сектор.

"В действителност след прилагането му от 420 фирми на пазара сега, ще останат двайсетина търговци", казват от Националното сдружение на малките търговци на горива.

Предложенията за промени бяха приети от депутатите на първо четене в началото на юни. Те въвеждат регистрационен режим за фирмите и изисквания за банкови гаранции и солиден капитал на дружествата, които оперират на пазара.

"Този закон ни унищожава. По този начин ни натоварват много с непосилни средства, които ние ги нямаме и няма как да останем на пазара. Хората изнемогват вече. Има семейни бензиностанции - тези хора работят в малки населени места, непоносимо е вече, на пазара ще останат само чуждите фирми", каза по БНР Иван Кашилски, председател на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

Според юрист, с когото търговците са се консултирали, този закон е в разрез с всякакви дори и човешки норми: "По този начин се нарушават правото на реципрочност, правото на равнопоставеност, правото на всички европейски граждани. Имаме уверение от нашия юрист, че този закон, ако се атакува в Люксембург, за не повече от един месец ще падне“.

Кашилски посочи, че до момента само вицепремиерът Валери Симеонов ги е изслушал и е дал своята подкрепа.

Според него сивият сектор може да се пребори със засилване на контрола в данъчно-акцизните складове, вносителите и производителите. "Както са солидарни и отговарят само за акциза, така солидарно да отговарят и за ДДС-то. По този начин като няма на пазара горива без ДДС и без акциз, няма да има загуби за държавната хазна", коментира още Иван Кашилски.

Малките търговци на горива ги купуват с платен акциз и ДДС от данъчните складове и ги продават с платен авансово акциз и ДДС, което не създава условия за контрабанда.