Една от най-известните журналистки в новините на БНТ - Мария Чернева, обяви, че е решила да подаде едномесечно предизвестие за напускане. Повод за решението ѝ е "публична екзекуция пред цялата редакция на новините", съобщи Чернева в профила си във фейсбук. 

"Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини", пише Чернева.

Източници на Клуб Z потвърдиха за случая. Всеки понеделник директорът на информацията в БНТ Уляна Пръмова събира екипа на редакционно събрание. Този понеделник тя е започнала изказването си директно срещу Мария Чернева. Цитирала писмо, което е получила от Българската асоциация за закрила на пациентите, съдържащо обвинения срещу работата на журналистката като член на Обществения съвет от името на БНТ. Пръмова обявила, че отнема от Чернева ресор "здравеопазване", в който тя има дългогодишен опит. Репортерката не е била информирана предварително за писмото, нито е била попитана дали информацията отговаря на истината.

"Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ. 

Професионалната ми чест го изисква", пише Чернева.

"Беше много грубо. Всички го приехме като послание: Не критикувайте министерствата, които отразявате", сподели пред Клуб Z присъствал на събранието.

Директорката на информацията в БНТ Уляна Пръмова също потвърди за случая пред Клуб Z.

"Да, на планьорка в понеделник обявих, че има такова писмо, че случаят се проверява, и че до изясняването му отстранявам Мария Чернева от ресора й. Повторих няколко пъти - до приключването на проверката".

По думите на Пръмова, случаят е "много сериозен". Според описаното в писмото, Чернева е гласувала против лечението на деца в чужбина, защото било "експериментално". Всички останали представители на медиите са гласували "за".

"Мария е журналист, а не лекар, тя няма експертизата да прецени експериментално ли е едно лечение или не. Това решение е било оспорено в съда и съдът го е отменил, както твърди авторът на писмото. То не е анонимно, подадена е жалба до телевизията, надлежно е входирана и ние сме длъжни да проверим твърдението".

Уляна Пръмова допълни, че Чернева е в този фонд не в лично качество, а като представител на БНТ. Била два мандата представител на БНТ във фонда, започнала е трети мандат, а има право само на два.

Генералният директор Константин Каменаров е разпоредил да се направи проверка, отправил е запитване към фонда, очаква обяснения от Чернева до петък, за да се прецени какъв е случаят.

"Не ми е ясно защо предварително се прави от това проблем. А аз съм в пълното си право да я отстраня от ресора й, в случая временно, тъй като това може да навреди на репутацията й като журналист. Решението ми не е заплашило по никакъв начин нейната работа в телевизията, пак повтарям - това е временно отстраняване на ресора до изясняване на спорния случай".

Преди месец БНТ уволни главния си продуцент Роберт Ковачев с обвинения, че е организирал протеста на журналистите от "Денят започва с култура".

В началото на годината бе свалена от ефир продуцентката на "Денят започва с култура" Весела Петрова. Тя и колегите ѝ излязоха пред БНТ, когато пред сградата имаше протест срещу опитите на програмния директор на БНТ1 Емил Кошлуков да се намесва в редакционните решения.

Ето целия текст, който Мария Чернева публикува във фейсбук.

"Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане. 

Извинявайте! На всички, които ми се обадиха да ме подкрепят и ме убеждаваха да остана. Повярвайте ми - НЯМАМ ИЗБОР. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години. С недопустими внушения за недостойно поведение като представител на БНТ в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, с изразена погнуса към мен. Единствено по твърдения в някакво писмо към генералния директор. Писмо, за което шефката на информация не допусна и грам съмнение, че съдържа неистини. С думи, които ме възпламениха от възмущение, с думи, които предизвикаха нападките на някои колеги - как съм могла да отказвам лечение на деца. 

Писмо, заради което публично ми беше отнет ресор здравеопазване, защото имали право да ми го вземат. Там, където съм най-силна и независима, там, където мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм без никакъв професионален аргумент, публично, като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа" биха имали всеки път, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях. 

Трябва да давам обяснения, генералният директор ги поискал писмено. Така каза Уляна Пръмова. Два дена чакам да получа и искането и писмото, за да се защитя. Докато разбера, че на генералния директор не му трябват моите обяснения. Той вече е изпратил писмото си до министъра на здравеопазването с искане да бъда сменена като член на ОС на фонда. Повярвал е явно на някакви чужди твърдения. В писмото, което така и не получих, на Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) с настояване да бъда сменена от ОС. Защо генералният директор трябва да вярва на мен, като може да приеме без съмнения твърденията на човека, чийто представител в ОС на фонда гласува заявления на родители в явен конфликт на интереси. Конфликт на интереси, тъй като той в качеството си на председател на УС на БАЗП, чрез представителството си в ОС на Фонда има пряк достъп до личните данни и контакти на родителите и децата с отказано лечение в Германия, оспорвано от наши експерти. Конфликт на интереси, защото същата асоциация инициира съдебни дела срещу фонда и представлява, и защитава родителите на децата вероятно не безкористно. 

Това ръководство на БНТ се разграничи от мен.

Аз се разграничавам от това ръководство на БНТ. 

Професионалната ми чест го изисква."