Зам.-шефът на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова отсъстваха днес от парламента по време на поименна проверка на кворума. Прочитането на имената им и обявяването, че отсъстват, бе посрещнато с бурни аплодисменти от пленарната зала.

По силата на забучния ред първо отсъствието на Нинова получи аплодисментите на депутатите от ГЕРБ, а след това отсъствието на Цветанов бе аплодирано от лявата част на залата.

До проверка на кворума се стигна по предложение на бившия председател на парламента Димитър Главчев. Малко преди това се разгоряха дебати по повод дневния ред и предложението на управляващите докладите на КЕВР, Комисията за защита на потребителите и отчетът на БТА за 2017 г. да бъдат разгледани на утрешното пленарно заседание. Причината - депутатите приключиха много бързо с точките преди това, а представителите на тези институции не са поканени в парламента за днес.

Драгомир Стойнев (БСП) заяви, че председателят на на КЕВР е в залата и тази точка може да бъде разгледана.

"Това, че управляващите не можете да работите и че утре нямате необходимите закони, така че да имаме достатъчно работа и да запълните деня, това е изцяло ваш проблем. Има си гласуван дневен ред, моля да продължим да работим по така гласувания дневен ред", заяви Стойнев.

Веднага след това думата взе Десислава Атанасова (ГЕРБ). Тя изтъкна, че в момента Нинова отсъства, въпреки че е била неколкократно поканена да дойде в парламента. Атанасова обърна внимание, че лидерът на БСП само се регистрира в началото на деня, но получава заплащане за цял работен ден.

Веднага след това дойде предложението за поименна проверка, която установи, че кворум има. Предложението за разглеждане на трите точки за утре бе подложено на гласуване и бе прието със 101 гласа "за", 58 "против", 10 "въздържали се".  Георги Свиленски от БСП поиска прегласуване:

"Видяхте, че има кворум, народните представители искат да работят, а вие отменяте точките", аргументира се Свиленски.

Предложението отново бе прието със 101 гласа "за", 61, "против" и 9 "въздържали се".

Филип Попов (БСП) поиска обяснение на отрицателния вот, въпреки че няма право на такова, когато гласуването е по процедурен въпрос. Все пак Попов излезе на трибуната и заяви, че управляващите не могат да направят дори един седмичен дневен ред на парламента.

"Нямате право на коментар след гласуване по процедурен въпрос."

Това разпалено му отговори Данаил Кирилов (ГЕРБ).

След това заседанието бе прекратено час по-рано.