Гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да сключи споразумение с германската канцлерка Ангела Меркел, което да направи по-лесно за Берлин да връща кандидати за убежище в други европейски страни. По този начин намиращата се в трудно положение Меркел получава важна подкрепа преди решаващата среща на върха на ЕС тази седмица, пише в. "Файненшъл таймс".

Ципрас казва в интервю за британския всекидневник, че е отворен за специална сделка с Берлин за ограничаване на "вторичното движение" на бежанци, които пристигат на южната граница на ЕС, но после се отправят на север към Германия.

Меркел е подложена на засилен натиск от своите баварски коалиционни партньори да убеди правителствата да ускорят процедурите за връщане на кандидати за убежище, които вече са регистрирани в други страни от ЕС. Те заплашват да развалят коалицията, ако канцлерката не постигне резултати в края на този месец.

"Не се притесняваме от факта, че може да имаме някои връщания от Германия, ако това ще помогне, за да отправим сигнал към контрабандистите", заяви Ципрас.

Според него сегашните правила за разпределяне на отговорността за кандидатите за убежище - т. нар. Дъблински регламент, са "нежизнеспособни".

Лидерите от ЕС се събират днес в Брюксел на втора среща на върха за пет дни. Основна тема на нея ще бъде миграционната политика, и по-конкретно нуждата на Ангела Меркел да измъкне отстъпки от другите страни.

Макар че главният приоритет на Германия е да постигне сделка с Италия за приемане обратно на кандидати за убежище, евентуално споразумение с Гърция ще бъде от полза за Меркел, която отчаяно се стреми да покаже, че преговорите с другите правителства могат да дадат резултати.

Нейните затруднения у дома, съчетани със заплахите на новото популистко правителство в Италия да не спазва Дъблинския регламент, разкриват политическите разделения, които сега застрашават бъдещето на Шенгенската зона, коментира "Файненшъл таймс".

Меркел заяви днес пред германския парламент, че съдбата на Европа е заложена на карта заради миграционния въпрос, съобщиха световните агенции.

"Европа е изправена пред много предизвикателства, но предизвикателството, свързано с мигрантския въпрос, може да е решаващо за бъдещето на Европейския съюз", каза тя, преди да замине за днешната среща на върха в Брюксел.

Дипломати от ЕС казват, че Германия прави опити за сключване на двустранни споразумения с Италия, Гърция и всичките си съседи, които може да включват предлагане на финансови стимули на държавите от предната линия, понасящи тежко бреме във връзка с миграцията.

Според Ципрас евентуално споразумение с Германия няма да окаже значително въздействие върху Гърция, като се има предвид, че само между 50 и 100 души, търсещи убежище, прекосяват месечно северната ѝ граница. Той обаче даде да се разбере, че евентуална сделка ще бъде свързана с желанието на Атина да уреди ситуацията с разделените мигрантски семейства, от които някои хора са блокирани на гръцка територия, а други са заминали на север. По думите му в момента в Гърция има 2500 души от подобни разделени семейства.

Ципрас, чието правителство през миналата седмица сключи важна сделка за облекчаване на дълга с Германия и другите страни от еврозоната, заяви, че залозите в дебатите за миграцията са високи.

"Мисля, че дилемата пред нас е по-сериозна от споразуменията за вторичното движение - каза той. - Дилемата пред нас е каква Европа искаме."

"Трябва да намерим начин в рамките на международното право да споделим бремето и да премахнем това несправедливо положение, в което са страните от предната линия, но и Германия - заяви Ципрас. - Защото не е справедливо всички тези хора да отиват в Германия, ако смятаме, че това е европейски проблем."

Италия пренебрегна съществуващите правила за миграцията преди срещата на върха на ЕС, като настоя бежанците да бъдат разпределяни в Европа, пише британският в. "Таймс".

Джузепе Конте.

Италианският премиер Джузепе Конте бе аплодиран вчера в парламента, когато заяви:

"Който стъпва на италианска земя, стъпва на европейска земя. Италианските брегове са европейски брегове."

Изказването му ще предизвика напрежение в отношенията с другите страни от ЕС, коментира изданието. Конте заяви пред депутатите, че ще направи така, че срещата на върха на ЕС днес и утре в Брюксел да бъде повратен момент за миграционната политика.

"Страната на пристигане не трябва да бъде длъжна да разглежда молби за убежище за всички други", каза той.

Италия отдавна се противопоставя на Дъблинския регламент, който задължава мигрантите да подават молба за убежище в първата европейска страна, в която влязат, и критикува съседите си, че пренебрегват споразумението от 2015 г. за приемане на квоти от мигранти. Италиански дипломатически източник заяви, че Рим би се съгласил на декларация от срещата на върха само ако другите страни членки се съгласят да отворят пристанищата си за приемане на спасени мигранти.

Настояването на Конте за разпределяне на новите мигранти в ЕС ще направи още по-трудно положението на Меркел, която иска да постигне на срещата на върха сделка за контрол на миграцията. Тя се надява, че това ще спре бунта на нейните баварски коалиционни партньори, който заплашва да срине правителството й, отбелязва "Таймс".

БТА