България е доволна от приетите решения за миграцията на европейските лидери на срещата на върха в Брюксел. Това заяви премиерът Бойко Борисов след продължилите цяла нощ разговори.

Той обаче беше разочарован от начина, по който се е стигнало до заключенията.

"Не знам защо е необходимо, при липсата на криза, каквато имаше преди години, с такъв огромен драматизъм до шест сутринта да се приема. Всеки премиер, за да се прибере като победител, каквато е модата сега, трябваше да предложи нещо, да стои до край на тази думичка, това изречение да бъде прието и едва тогава да отблокира решението."

Премиерът отбеляза "с радост", че европейските лидери са приели да бъде отблокиран вторият транш за Турция по споразумението за мигрантите, "защото то работи".

В сряда Еврокомисията публикува своите предложения за обсъждане на Европейския съвет, в които се отбелязваше, че трите милиарда евро за втория транш по споразумението с Анкара не са налични.

Преди месеци германското издание "Шпигел" писа, като се позова на документи, че няколко европейски страни, след които Германия и Франция, не желаят да финансират от националните си бюджети сделката. Схемата за събиране на парите, обявена от ЕК, е 2 милиарда от общия бюджет на ЕС, а останалият милиард - от националните бюджети на страните членки.

Премиерът заяви също, че България няма да сключва двустранно споразумение за връщане на мигранти с Германия.

Въпросът с мигрантите се превърна в централен за Европейския съвет в Брюксел, след като германското правителство настоя значителна част от над единия милион души, които пристигнаха в страната след 2013 г., да бъде върната обратно в т.нар. държави на първа линия като България, Гърция или Италия.

Борисов се похвали и с приноса на България към приетите решения:

"Накрая приехме документ, който ние сме предложили много отдавна."

Министър-председателят не пропусна и да отбележи колко доволни са европейските лидери от постигнатото от страната при защитата на външните граници:

"Подразни ме това, че вече всички говорят само за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата. Вярно, дават ни за пример, обяснявах на колегите да учат география повече, да четат, за да знаят, че ние сме на море и ние имаме сухопътна граница с Турция".

Борисов отбеляза, че ключова дума от приетите снощи заключения на Европейския съвет е "доброволно" по отношение на т.нар. вторично разпределение (разселване) на мигранти.

"Нямаше колега, който да не започне изказването си с думите, че това е едно от най-успешните председателства и се справихме и с най-трудните теми", похвали се още премиерът, запитан за коментар на резултата от вота на недоверие.

Той заяви, че България изпълнява международните си ангажименти като помага на нуждаещите се, но след това те трябва да се върнат в родните си места.

"На първо място и единствено ме интересуват правата на българския народ. Бях в Харманли, когато гореше всичко и всичко беше в кръв. Първо искам да защитя правата на българския народ, българските граждани да могат да спят спокойно. Тези, които бягат от война - децата, жените - трябва да им помогнем за определено време, а след това да се върнат, откъдето са дошли. Икономическите мигранти могат да отидат там, където ги искат. Ние нямаме нужда", добави той.