Предстоящата среща на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хелзинки ще е трудна. Президентът на САЩ няма как да подмине руската намеса в президентските избори, пише Кристоф Мюнгер в швейцарския в. “Тагесанцайгер”. Завеждащият отдел “Външна политика” на изданието  прави обзор на проблемните теми в американско-руските отношения и излага аргументите си защо не може да се очаква много от срещата между Тръмп и Путин, насрочена за 16-и т. м. в Хелзинки.

Запланувата среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин отсега хвърля сянка. Дни преди събитието сенатската комисия по тайните служби потвърди, че Русия се е намесила в президенската предизборна борба през 2016 г. Целта е била кандидатката на демократите Хилъри Клинтън да бъде очернена и да се помогне на Доналд Тръмп да извоюва изборен успех.

Доминираната от републиканците сенатска комисия се позовава на сериозна разузнавателна дейност от страна на тайните служби, добрали се до доказателства.

В доклада си от януари 2017 г. разузнавателната служба ЦРУ и американската федерална полиция ФБР са подчертали, че са “твърде сигурни” - руският президент е облагодетелствал Тръмп. От своя страна Агенцията за национална сигурност, която в цял свят наблюдава, разшифрова и анализира комуникации по електронен път, е посочила, че е “до голяма степен сигурна”.

Ричард Бър, сенатор републиканец от Северна Каролина и председател на сенатската комисия по тайните служби, във вторник каза, че през послединте 16 месеци комисията е проверявала източниците и анализите на тайните служби, довели до техните заключения. Той не виждал причина да поставя под въпрос доклада на американските служби. Цитиран от в. “Гардиън” неговият заместник в комисията, сенатор Марк Уорнър от Вирджиния, добави:

“Руската акция е била обхватна и добре премислена. Целта е била да се подкопае общественото доверие в демократичния процес.”

Тръмп узна за доклада на борда на самолета “Еър форс уан” по време на  полет за Западна Вирджиния. Негов говорител заяви за Ройтерс:

“На президента винаги му е било ясно, а и многократно го е казвал, че вярва в руска намеса в изборите.”

Все пак Тръмп винаги е подчертавал, че руският президент е оборвал подобна теза. Същевременно Тръмп даваше да се разбере, че се доверява на Путин, тайните му служби обаче били подозрителни.

Сега сенатската комисия даде подкрепата си за американските тайни служби и така още повече изолира Тръмп по руската дискусия.

В момента спецразследващият (руската намеса в изборите – б. р.) и бивш шеф на ФБР Робърт Мълър неотклонно продължава да разследва вероятни договорки между Русия и хора от предизборния екип на Тръмп. Трима от тях вече признаха вина – излъгали са ФБР. Бившият мениджър на предизборната кампания на Тръмп Пол Мафорт вече е в затвора. Очаква го съдебен процес за финансови престъпления.

Президентът на САЩ непрестанно окачествява разследването като “лов на вещици”. В негова подкрепа е група от дясното крило на Републиканската партия. Техният лидер е Девин Нунес от Калифорния, който е и председател на комисията по тайните служби в Камарата на представителите. Но в края на април т. г. и тази комисия установи, че Русия е водила информационна война, за да се намеси в изборите.

Няма как на Тръмп да му се размине и да не засегне темата в Хелзинки. Преди няколко дни той обяви пред репортери, че по време на срещата с Путин на 16 юли ще го помоли да даде пояснение. Руският президент обаче едва ли ще се отклони от позицията на Кремъл, че Русия не се е месила във вота.

Друга тема на срещата на върха ще е войната в Сирия. Руските ВВС отново предприемат масивни въздушни удари в района в и около Дараа, като целенасочено бомбардират хлебопекарни и болници. Как ще реагира президентът на САЩ, още не е ясно.

Объркване има и по въпроса за Крим. Миналия уикенд съветникът на Тръмп по национална сигурност Джон Болтън даде да се разбере, че по този въпрос САЩ могат да прояват гъвкавост. И президентът не изключи признаването на Крим като руски, заявявайки:

“Ще видим.”

Междувременно обаче го коригира говорителката на Белия дом Сара Сандърс:

“Не признаваме анексирането на Крим от Русия.” Санкциите срещу Москва щели да продължат дотогава, докато Русия не върнела полуострова на Украйна, наблегна Сандърс.

Дали срещата на върха в Хелзинки ще доведе до конкретни резултати, този въпрос засега е отворен. Без съмнение обаче президентът на САЩ ще инсценира блестящо срещата си с Путин.  Най-вероятно като тази с Ким Чен Ун. Представеният на 12 юни в Сингапур успех междувременно е под въпрос. Наскоро американските тайни служби установиха, че Северна Корея не премахва ядрените си съоръжения, а ги доразвива, припомня “Тагесанцайгер”.

Междувременно снощи президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „целият си живот е бил готов“ за среща с президента на Русия Владимир Путин, предава Фокус.

„Целият си живот съм готов за това“, обяви Тръмп, предизвикан от няколко американски медии, които поставят под въпрос готовността му за среща с президента на Русия.

Тръмп допълни, че планира да се договори с Русия.

„Да се разбираме с Русия, да се разбираме с Китай, да се разбираме с другите страни – това не е лошо, а хубаво“,  поясни той.