Политици и световни лидери изразиха очакванията си от планираната за утре среща в Хелзинки между президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. 

Германският външен министър Хайко Маас, цитиран от ДПА, каза, че се надява двамата лидери да обсъдят въпросите на разоръжаването.

"Би било напредък, ако на срещата се получи разговор по разоръжаването. Това би направило света по-сигурно място, отколкото изразходването на 4 процента за отбрана", писа той в Туитър, визирайки искането на Тръмп Германия да харчи повече за НАТО. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза днес, че през уикенда е разговарял и с двамата лидери, като ги е запознал с позицията си за положението в сферата на дипломацията и сигурността в Иран и Сирия. 

Американският сенатор демократ Марк Уорнър, цитиран от Асошиейтед прес, изрази безпокойство, че Тръмп и Путин ще разговарят на 4 очи в Хелзинки, защото, според него, "Тръмп не се подготвя достатъчно за тези срещи", а просто отива и импровизира. Според него с опита си като агент на КГБ Путин може "да се възползва" от Тръмп по време на съмита. Уорнър каза, че "би се чувствал много по-добре, ако в стаята присъстваха и други американци, за да поставим на първо място в дневния ред проблема да няма повече руска намеса в нашите избори". 

Американският посланик в Москва Джон Хънтсман изрази надежда Тръмп и Путин да проведат "конкретен разговор за това къде можем да открием някои частично съвпадащи и общи интереси". Целта е "да има среща и да сложим картите си на масата", каза той по телевизия Ен Би Си, отбелязвайки лошото състояние на двустранните отношения. 

Съветникът на президента за националната сигурност Джон Болтън заяви, че Тръмп има по-силен коз в ръката си преди срещата в Хелзинки благодарение на обвиненията, повдигнати срещу 12 руски офицери от военното разузнаване, свързани с хакерските атаки срещу Демократическата партия по време на президентските избори през 2016 г. Болтън заяви в интервю за телевизия Ей Би Си, че Тръмп сега може да каже на руския президент: "Това е сериозен въпрос, за който трябва да си поговорим".

Самият Тръмп в интервюто си за Си Би Ес заяви, че не се е сетил да пита Путин за екстрадирането на руските агенти, но със сигурност ще го направи. Президентът смята, че в случая вина имат по-скоро демократите, отколкото руснаците. 

Виден американски сенатор, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че е неизбежно Русия да се намесва в американски избори и че е безполезно да се задава подобен въпрос на Путин. Както сенатор Ранд Пол каза пред Си Ен Ен: 

"Tе са друга страна. Те ще ни шпионират. Те НИ шпионират. Те ще се намесват в нашите избори. И ние правим същото."

Републиканецът от Кентъки добави, че руската намеса в изборите в САЩ през 2015 г. не е "морално еквивалентна" на американска намеса в руски избори, но добави: "Мисля, че в техните умове това е така". Според сенатора би било глупаво Тръмп да поставя въпроса за екстрадицията на 12-те руски агенти на срещата с Путин, защото е безсмислено. САЩ нямат договор за екстрадиция с Русия и не може да я принуди да предаде гражданите си, а клауза в руската конституция забранява екстрадирането на нейни граждани в чужда страна, отбелязва АП. 

В свое интервю Тръмп обобщи: "Нищо лошо няма да излезе от тази среща, но може би ще се получи нещо добро". 

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Русия Владимир Путин ще се срещнат днес в президентския дворец във финландската столица Хелзинки, където през 1990 г. разговаряха техните предшественици Джордж Х. У. Буш и Михаил Горбачов. Тръмп и Путин са се срещали два пъти досега по време на международни форуми, но това ще е първата им самостоятелна среща. 

Американският държавен глава посочи, че планира да повдигне въпроси като Сирия, Украйна и разпространението на ядрените оръжия, отбелязва ДПА. 

Наред с двамата държавни глави в президентския дворец, построен през 19 век, ще имат среща и първите дипломати на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Майк Помпейо.

Двамата президенти отначало ще разговарят на четири очи, в присъствието на преводачи, след което ще се състоят руско-американски преговори във формат работен обяд, с участието на някои членове на делегациите, съобщи по-рано външнополитическият съветник на

Путин Юрий Ушаков. След това лидерите ще проведат съвместна пресконференция. Предвидено е изказване на президентите, след което те ще отговорят на четири въпроса: по два от всяка страна. Пресконференцията ще започне около 17 часа българско време.

Тръмп и Путин разговаряха за пръв път на 7 юли 2017 г. в кулоарите на Г-20 в Хамбург. През ноември същата година те се срещнаха по време на форума на АТИС във Виетнам и одобриха съвместно изявление във връзка със Сирия. Откакто американският лидер встъпи в длъжност преди година и половина, двамата с руския държавен глава са провели и няколко разговора по телефона, припомня БТА.