Нов мащабен балкански скандал се завихря около намерението на хърватското правителство да изгради мост, свързващ Пелешацкия полуостров с останалата част на Хърватия.

Официалният старт на изграждането на съоръжението бе даден вчера, въпреки съпротивата на Босна и Херцеговина, която настоява строителството да бъде спряно, докато не се определи морската гранична линия между двете страни и не се гарантира на Сараево излаз към открито море. Очаква се в спора да бъде намесено международното право.

Изпълнител на проекта е китайската компания "Чайна роуд енд бридж корпорейшън". Общата стойност на проекта надхвърля 526 милиона евро. Европейският съюз участва в него с 357 милиона евро. Мостът ще бъде дълъг 2440 метра и ще представлява конструкция от бетон и стомана, устойчива на земни трусове и силни ветрове.

Плановете за строителство на моста бяха посрещнати с ожесточена съпротива в Сараево. Босна и Херцеговина има излаз на Адриатическо море с ширина 8 километра в района на полуостров Пелешац, но крайбрежните води принадлежат на Хърватия.

През територията на Босна и Херцеговина минава автомагистрала Е65, свързваща основната част на Хърватия с южната част, където се намира голямото пристанище Дубровник. С построяването на моста Босна и Херцеговина ще изгуби средства от транзита през босненска територия. 

Започването на строителството на моста Пелешац се използва в предизборната кампания в Босна и Херцеговина, главно от опозиционните партии срещу управляващата Партия на демократичното действие, от която са председателят на председателството (президентството) Бакир Изетбегович и премиерът Денис Звиздич. Лидерът на опозиционния Демократичен фронт Желко Комшич, който е кандидат за член на председателството, обвини властите в "предателство и застрашаване на териториалната цялост", заради "отстъпчивостта към Хърватия" във връзка с проекта за моста Пелешац.

Днес Изетбегович обяви, че ще търси защита на правата на страната си, като се обърне към международните институции, предава босненската телевизия TV SA, цитирана от "Фокус".

"С изграждането на Пелешацкия мост Хърватия нарушава суверенните права на Босна и Херцеговина за достъп до открито море", се казва в изявлението му.

В текста се напомня, че при кандидатстването за финансирането на проекта, управляващите в Загреб са информирали Европейската комисия, че строителството на моста не предизвиква спор с Босна и Херцеговина – нещо, което отдавна се знае, че не е вярно. Камарата на представителите на Босна и Херцеговина официално възрази срещу построяването на моста в рамките на заседание още на 13 септември 2017 г., и прие съответна декларация, подкрепена от мнозинството парламентарно представени партии. Чрез нея депутатите в Сараево призоваха Хърватия и ЕС да преустановят всички действия по обявяването на началото на строителството на моста. В Загреб обаче не приеха на сериозно предупрежденията на управляващите в съседната на Хърватия страна.