„Николас Мадуро ще ми говори за преврат? Да, преврат във Венецуела наистина има. Но той е извършен още преди година от самия Мадуро.“

Това заяви специално за Клуб Z Антонио Ледесма – бивш кмет на столицата Каракас и един от лидерите на демократичната опозиция в южноамериканската страна. Той оглавява съюза „Смел народ“.

Коментарът му бе по повод обвиненията на Мадуро към неидентифицирани засега крайнодесни фракции и колумбийския президент Хуан Мануел Сантос, че се опитали да го убият със заредени с експлозиви дронове през уикенда.

„Превратът на Мадуро бе извършен още преди година с разпускането на Националното събрание. Това е преврат срещу народния вот. Мадуро извърши преврат срещу демокрацията, срещу конституцията, срещу правото на частна собственост, срещу правото на хората на достъп до стоки от първа необходимост, до здравеопазването, срещу правото на достоен живот“, каза Ледесма.

Преди година опозицията спечели с огромно мнозинство изборите за Национално събрание. Мадуро обаче го разпусна по силата на извънредните си правомощия и свика избори за Учредително събрание, което да промени конституцията на страната. Всички места в новия орган бяха спечелени от членове на Социалистическата партия или нейните съюзници.

Сведенията, идващи от Венецуела, са противоречиви. Но засега не може да се потвърди версията на режима за опит за военен преврат, смята Ледесма.

Опозиционният лидер заяви също, че не може да бъде сигурен дали наистина съществува движението „Войници в тениски“, от чието име в социалните мрежи бе поета отговорността за взрива на дронове край Мадуро.

„Армията е тази, която трябва да гарантира спазването на конституцията, която Мадуро постоянно нарушава“, каза Ледесма.

Той обаче така и не отговори утвърдително на неколкократно зададения от Клуб Z въпрос дали войската трябва да извърши преврат. Но изрази убеждение, че в редиците й има силно недоволство срещу режима в Каракас, което постоянно се увеличава.

„Изобщо чавизмът се пропуква и дори заклети поддръжници на режима недоволстват от главоломното обедняване“, смята бившият кмет на Каракас.

„Чавизъм“ е нарицателно название на последователите на Уго Чавес, който с идването си на власт през 1999 г. обяви, че ще строи социализма на XXI век. При него започна централизирането на икономиката, довело до изчезването на стоките от първа необходимост и от въвеждането на купони за тях. Чавес почина през 2013 г. и бе наследен от дясната си ръка Николас Мадуро.

Антонио Ледесма все пак се надява, че няма да се стигне до кръв, а Мадуро ще се оттегли. Надеждата на опозиционния лидер е венецуелският президент де бъде осъден по обвинението в масови убийства, което опозицията внесе пред Организацията на американските държави (ОАД) през миналата година.

Самият Антонио Ледесма бе политзатворник номер 1 във Венецуела. През 2015 г. той бе арестуван и обвинен от Мадуро в съучастие в "американски заговор за сваляне на правителството". По-късно бе преместен под домашен арест. На 17 ноември 2017 г. Ледесма избяга от дома си, мина неразпознат през 29 пропускателни пункта и премина в Колумбия, откъдето отлетя за Испания.

А венецуелската демократична опозиция бе удостоена с наградата "Сахаров" на Европарламента за свобода на мисълта за 2017 г.

За Ледесма най-смешни са обвиненията на венецуелския президент към колумбийския му колега Хуан Мануел Сантос. Още повече че Сантос днес ще сдаде властта на новоизбрания държавен глава на страната си Иван Дуке.

Самият Николас Мадуро се зарече, че ще бъде безмилостен към враговете си. След предполагаемия опит за атентат срещу него са задържани 11 журналисти. Сред тях са репортери от Испания и Аржентина, катто и сътрудник на Франс прес. Някои били пребити, а други – ограбени.

Президентът на Венецуела заяви, че в близките часове трябва да се очакват нови арести.