Като намеса във вътрешните кайми на страната и груба провокация към евродиетическите ни ценности. Така може да се окачестви нахлуването у нас на 5-членна делегация от мастити представители на най-големия цър-пър в Югоизточна Европа – Скариадата в Лесковац. С добро настроение и солидарно участие ги подкрепяха представители на посолството в София, водени от търговския аташе Александър Миличевич.

Воглаве с изпълнителния директор на „балканския Октоберфест” Ранко Цоич сърбите рекламираха събитието с 25-годишна история, подчертавайки че всяка година броят на българите, които не издържат на изкушението, расте. Цоич каза, че миналата година само в един момент преброил 18 автобуса с нашенци в Лесковац.

За плацдарм на епикурейската инвазия съседите избраха столичния ресторант на Майстор Миро, който повече от десетилетие пристрастява българите към сръбската виртуозност в печенето, консумирането, поливането и последващото слушане на музика със съмнителни текстове.

Прословутата гражданска съвест на българските журналисти бе туширана и никой не изпрати дори и вербална нота. Просто уредът, който издава „вербалностите”, бе зает с ущипци, кебапчици, плескавици, гравче на тавче  и т.н.

Част от аргументацията българските журналистите да мълчат.

Първите данни, че около Лесковац се правят знаменити кюфтаци (т.е. плескавици) били от османски пътешественик от  XVIII в., похвали се шефът на градското туристическо дружество Миролюб Радивоевич. През 1960-те била измислена и Скариадата от човек с прякор Драги Бурето, който пък после станал готвач на Тито. Всяка година се подобрява традиционният рекорд за най-„велика” плескавица (м.г. тя беше 55 кг, 147 см в диаметър), има конкурси за майстори, концерти и мн. др.

Най-голямата плескавица в света изглежда сочно дори и на лаптоп.

През миналата година по време на Рощилядата (така звучи Скариада на сръбски, б.р.) малкото градче е посетено от около 600 000 души. Проблем обаче е легловата база в града, която едва стига 2000 места, затова препоръчаха да се спи в околни красиви местности като Лебане, Предайене и др. 

Тази година Скариадата е от 25 август до 5 септември.

А що се отнася до българската презентация, тя завърши с дружен купон и, разбира се, с много вицове за... македонци.