Само около 15-ина минути продължи днес заседанието в спецсъда, където Десислава Иванчева отново поиска да я освободят с по-лека мярка за неотклоенние.

Съдът назначи съдебномедицинска експертиза за актуалното състояние на отстранената кметица на столичния район "Младост", без да посочи срок кога ще гледа отново въпроса.

Така практически и тримата арастувани за подкупа от 70 000 евро все още са в ареста.

"Бяха ни дадени 10 дни да четем материали. Макар че смятам, че тези 10 дни за 30 тома са недостатъчно време за запознаване с материалите" - така Иванчева обясни факта, че няколко пъти бе засичана от репортери в спецсъда в София.

Както се очертава още от първите дни след ареста на 17 април - линията на защитата вероятно ще е двете жени да хвърлят вината върху бившия кмет на района Петко Дюлгеров и самия предприемач Александър Ваклин:

"Потвърждавам същото: че г-н Ваклин и г-н Дюлгеров в самите си срещи сами са си договаряли проценти, сами са си говорили, определяли са сумите... И никъде няма, където да съм поискала и там получила... или както там го водят."

Според отстранената и обвиняема кметица в СРС-тата имало "доказатества в тяхна (на нея и Петрова, б.р.) полза и е спокойна, че вече са в съдебна фаза и че ще има съдия, който ще бъде справедлив".

Тя заяви категорично, че не е склонна на споразумение с прокуратурата.

"В ареста условията са незаконни - каза още задържаната -  и хората, които са по-лабилни, сключват споразумения, само и само да се махнат. Който се поддаде, се отказва от тези желания (в смисъл - да възтържествува справедливостта, б.а.).

Човек може да си признае и това, което не е направил."

Тя потвърди, че с Биляна Петрова (която пък вчера Апелативният спецсъд остави в ареста, б.а.), изтърпяват ареста си вече в Сливенския затвор.