Пет години, след като обеща $60 милиарда на Африка в безлихвени заеми, стипендии и обучения за хиляди африканци, президентът на Китай Си Дзинпин обеща пак 60 милиарда за развитието на Черния континент. 

Помощта ще бъде предоставена под формата на държавна помощ, инвестиции и кредити, посочи китайският лидер в реч, излъчвана пряко по държавната телевизия. Освен това Китай ще увеличи вноса си от Африка, по-специално суровинни продукти и ще улеснява издаването на облигации от африкански финансови институции в Китай.

Около 1 милиард юана (146 милиона долара) във вид на стоки ще отпусне Пекин за развитието на селското стопанство на африканския континент, изтъкна Си Дзинпин. Китай ще изпрати 500 висококвалифицирани специалисти по селско стопанство, за да помогнат за развитието на земеделския сектор.

В периода 2000-2014 г. $86 милиарда под формата на заеми са предоставени от Китай за инфраструктурни проекти в африкански страни. 

През май т.г. на среща, посветена на китайската инициатива "Един пояс, един път" експерти предупредиха, че китайските пари увеличават задлъжнялостта на Африка и правят континента изцяло зависим от Китай.

Из цяла Африка Пекин засилва влиянието си и отправя предизвикателство към Запада. Със стокообмен от $170 милиарда за 2017 г. Китай изпреварва както САЩ, така и бившата колониална сила Франция като основен търговски партньор на континента.

Мястото на Африка в китайската търговия, вложения и планове в сферата на сигурността ще бъде изтъкнато на започналия днес Форум за китайско-африканското сътрудничество, за участие в който днес в Пекин пристигат много африкански лидери.

Връзките на Китай с Африка вече не опират само до осигуряването на суровини. Китайските компании местят част от производството си натам заради повишаващата се цена на труда в страната им. 

Ще бъде интересно да видим доколко категорично ще се позиционира Китай като алтернатива на САЩ, изтъквайки значението на свободната търговия и мултилатерализма", каза Сабине Мокри от института за китайски изследвания в Берлин МЕРИКС.

Пекин ще използва срещата на върха, за да популяризира инициативата си "Един пояс, един път", чиято цел е да се създаде трансконтинентална търговска и инфраструктурна мрежа, включително големи проекти в Африка.

Китайските мегапроекти вече започнаха да променят континента. В Кения, Нигерия, Етиопия, Танзания, Ангола и Мароко китайците построиха важни железопътни линии, изградиха хиляди километри пътища, построиха болници и правителствени сгради. Китайски инвеститори дори финансират цели градове като например разположения на площ от 9 кв. км Нова Сидаде де Киламба в Ангола.

Наред с търговските връзки Китай има и военни интереси в Африка. През юли Пекин беше домакин на форум по сигурността с участието на африкански страни, който беше подготовка за започващия днес Форум за китайско-африканското сътрудничество.

Според експерти чрез военното си сътрудничество с Африка Китай иска да гарантира икономическите си интереси на континента и морските си пътища.

Миналата година Китай откри първата си военноморска база в чужбина в района на Африканския рог, в Джибути, откъдето оказва поддръжка на мироопазващите си операции по линия на ООН. Пекин обаче иска и да увеличи оръжейните продажби за африканските държави.

Макар че според мнозина африканци китайските капиталовложения помагат за развитието наконтинента, други ги определят като "неоколониален завоевателски поход" на Пекин в Африка.

Пекин с удоволствие работи с автократични африкански страни като Судан, Ангола и Зимбабве, стига да гарантират достъп до природните ресурси на Африка, каза икономистът и политолог от Южна Африка Уилям Гумеде.

"Строителните договори се договарят от Китай в замяна на концесии за рудодобив в Африка, както е в Замбия или Зимбабве, или се отпускат заеми срещу дял в местната нефтодобивна промишленост, както е в Ангола. Търговията между Китай и Африка е еднопосочна - на китайския пазар не се продават почти никакви африкански стоки. Африка няма как да спечели абсолютно нищо от това", добави Гумеде.