Предполагам, че повечето от вас вече са наясно какво представлява футболната Лига на нациите. Особено след победата, която България постигна на гости на Словения в четвъртък вечерта.

Също така предполагам, че повечето от вас правят разлика между Лига на нациите и Общество на народите (за щастие на български двете неща носят различни имена). За тези, които са попаднали тук с надеждата да прочетат историческо-политически текст... е, днес не е щастливият ви ден. 

След като изяснихме, каквото имаше за изясняване, нека сега отговорим на едни от най-честите въпроси, които възникнаха около естеството на футболната Лига на нациите. Турнирът вече стартира, но е възможно много неща да са останали неизбистрени. Ако ли пък не, приемете това като интервю, което взимам от себе си. Или лексикон, който си попълвам сам.

Какъв е смисълът на турнирa изобщо?

Както знаете, всеки път, когато европейският футбол спира, за да се играят мачове между националните отбори - особено когато става дума за приятелски срещи - 3% от феновете чупят телевизорите си с крак/брадва, поради липсата на какъвто и да е интерес към подобен тип двубои. 

Няма и как да е иначе. Картинката обикновено е следната - периоди от по десетина дни, в които Йоахим Льов изпробва младите таланти от „Майнц“ и „Щутгарт“ срещу резервните футболисти на Латвия пред публика от 4091 души на градския стадион в Рига. Минутите на терена се изнизват бавно като на парламентарен контрол. Общо взето никой не дава пукната пара за контролите на националните отбори освен хората във ФИФА (или УЕФА), които (не и без помощта на детско сметало) изчисляват коефициентите за световната ранглиста.

Е, Лигата на нациите цели почти изцяло да замести приятелските мачове. Около 84%. Все пак в нея участват само европейски отбори - останалата част на света ще продължи да провежда безсмислени мачове от време на време. Идеята за подобен турнир не звучи никак лошо.

Какво печелят отборите от турнира?

Като изключим джобните, които ще бъдат раздавани на участниците, другата полза от надпреварата са четирите квоти за Евро 2020 за победителите в отделните дивизии на състезанието. Няма никакво съмнение, че стимулът е налице за всеки от отборите. 

Какви са тези дивизии?

Според споменатата вече ранглиста 55-те отбора, водещи се в "Зона Европа“, са разпределени в 4 дивизии. Всяка от дивизиите пък има по 4 групи. Победителите във всяка група се изкачват в по-горната дивизия, а завършилите на последните места в групите пропадат в по-долната дивизия. 

Блазе им на Андора и Гибралтар, както и на останалите тимове в 4-та дивизия! За първи път няма да се чувстват като физически и емоционален отдушник на останалите нации, чиито играчи по професия са футболисти, а не учители и градинари.

Къде сме ние?

В 3-тата дивизия при другите отбори от „нашата черга“. Компания ни правят всичките ни комшии от Балканския полуостров без Македония, както и няколко други държави за цвят. Това е предимството на турнира - конкуренция на всеки състав са сходните му по качество селекции. За разлика от стандартните квалификации, при които във всяка група има пълен футболен спектър - от Пол Погба до Зураб Ментешашвили.

Ще се класираме ли на Европейското?

Победата на гости на Словения е приятна изненада и определено е добра предпоставка за класиране във 2-ра дивизия, но е прекалено рано да се правят прогнози. Засега нека се порадваме на факта, че лидер при голмайсторите е Божидар Краев и да си пожелаем да не се върне скоро в „Левски“.

Окей, завръщането в Първа лига може и да не е най-лошото нещо на света (особено ако името ви е Владимир Гаджев), но малко са нещата, които съсипват живота на човек повече - лошата интернет връзка и софийската чешмяна вода, която някои „предприемачи“ бутилират и продават за минерална.

Какво следва сега?

В неделя ще премерим сили с Норвегия на националния стадион „Васил Левски“. Скандинавците не са Германия или Италия, но се надявам, че емоциите от успеха срещу Словения ще се пренесат и на родна земя, а на стадиона ще присъства достатъчно публика, така че да не се чуват диалозите между играчите по време на мача. 

Следващите ни двубои от Лигата на нациите са през октомври и ноември, а на 2 декември ще се тегли жребият за евроквалификациите. Но това отваря друга тема за по-нататък.

Край на краткия лексикон. Времето ще покаже дали идеята за Лига на нациите е добра или лоша, но поне за момента изглежда като изключително приятно нововъведение. Футболният фен би трябвало да е щастлив като 34-годишен японец, който току-що (и за първи път изобщо) е осъществил социален контакт извън работното си място с друго човешко същество.

-----

* Този материал е създаден по проект "Генерация Z".