Курсът на еврото прескочи 80 рубли за първи път от март 2016 година, предаде ТАСС. Едно евро днес на московските обменни бюра е равно на 81.09 рубли.

Американската валута също нарасна и вече е 70.10 рубли за един долар. Това също е за първи път от март 2016 година.

Интересно е, че валутите стават по-силни въпреки растежа на цените на петрола. Нефт от марката "Брент" за ноември се търгува на борсата в Лондон за 77.33 долара на барел.

По-слабата рубла е засегната от новите санкции срещу Москва и разпродажбата на активи на други развиващи се пазари. Тя оказва влияние на потребителските цени и още веднъж повиши нивото на инфлацията, което централната банка наскоро успя да задържи.

Руската централна банка ще заседава за лихвените проценти в петък, 14 септември, а централният банкер Елвира Набиулина каза, че двете основни опции пред ръководителите на институцията са да задържат основния лихвен процент на 7.25 процента или да го повишат.

Висши руски държавни ръководители обаче продължават да оказват натиск върху централната банка, чиито управители в момента не коментират, тъй като банката спазва седмица мълчание, пише БТА.

Икономическият съветник на Кремъл Андрей Белусов каза днес, че евентуално увеличение на лихвения процент би било "силно нежелателно". В края на миналата седмица премиерът Дмитрий Медведев изказа мнение, че лихвите по заемите в Русия би трябвало да са по-ниски.

Руската централна банка е независима институция и Набиулина е възприемана от пазарите и инвеститорите като стабилна ръка върху лоста за управление.