Близо 1200 арестувани, препятстване на достъпа на адвокати до задържаните, 14 дни арест за адвокат, 75 000 рубли глоба за пенсионер. Така руското онлайн издание Meduza.io обобщи резултатите от протестните акции срещу повишаването на пенсионната възраст в Русия.

 


 

Те бяха свикани на 9 септември - Единния ден за гласуване, в 83 града от опозиционния политик Алексей Навални, който по същото време бе в ареста. В нито един важен град властите не координираха митингите, вместо това имаше масови задържания в Санкт Петербург, Москва, Екатеринбург, Краснодар, Омск и други градове.

На 10 и 11 септември съдилищата отсъдиха арести и глоби за участниците в тези действия. По време на самите демонстрации на 9 септември бяха задържани 1018 души. Повечето от тях прекараха нощта в полицейските участъци.

В Краснодар, Омск и Екатеринбург полицията обяви плана "Крепост" и не позволи на адвокати да се срещнат със задържаните. Повечето от участниците бяха обвинени в нарушаване на процедурата за провеждане на обществени събития, пет от които бяха против полицейските служители. До вечерта на 10 септември броят на задържаните стигна 1195 души.

 

 

Но и тези данни не са окончателни, например на сутринта на 11 септември полицията в Нижни Новгород арестува активиста Иля Мясковски. Ден по-рано неговите съратници получиха от 12 до 14 дни арест.

Най-голямата глоба получи пенсионерът от Челябинск Андрей Маниченко - той трябва да плати 75 000 рубли (над 926 евро - при средна пенсия за Русия около 170 евро - б.р.), че е нарушил повторно реда за провеждане на публично мероприятие. В Санкт Петербург за 13 денонощия в ареста беше изпратена участничка в митинг, която е инвалид трета група.

 

 

Срещу двама участници в протестите в Москва са заведени наказателни дела за нападения над полицаи. Най-малко 15 души получиха травми след сблъсъци с униформените от Росгвардия и МВР. 

 

 

Руските власти осъществиха "превенция" - напъхаха в арестите много активисти в навечерието на 9 септември. Самият Навални беше задържан още на 27 август - за 30 дни, заради акция, организирана от него в края на януари. Най-малко тридесет координатори на щабове на Навални и организатори на протестни акции срещу пенсионната реформа в 15 града бяха задържани дни преди това. 

А по време на самите митинги на 9 септември в полицията бяха прибрани координаторите на щабовете на Навални в Санкт Петербург, Екатеринбург, Уфа, Красноярск и Магнитогорск. Те получиха от 5 до 25 дни в ареста. В Екатеринбург полицията задържа дори журналисти, отразявали демонстрацията, но впоследствие ги освободи.

Най-много от задържаните са в Санкт Петербург - над 620 души. По данни на изданието "Фонтанка", 80 от тях са непълнолетни. Част от тях са наказани с глоби от 5000 до 20 000 рубли, 47 са арестувани за 5-10 дни, а други седем са наказани с общественополезен труд от 20 до 60 часа.