Макар и евентуалната процедура за нарушения срещу Унгария да е много евентуална и много далеч в бъдещето, хаосът с българската позиция по въпроса се задълбочава. Известно е, че и в ГЕРБ, и в БСП са разделени по въпроса трябва ли правителството да подкрепи това на Виктор Орбан, или не. Едно изказване на зам.-председателя на най-голямата управляваща партия – Цветан Цветанов, обаче даде повод за размисъл – дали темата не е в такова активно обръщение заради предстоящите европейски избори и как може да им повлияе тя.

Днес с нова доза коментари участваха както премиерът Бойко Борисов, така и Цветанов, съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на „Атака“ Волен Сидеров, лидерът на БСП Корнелия Нинова и министрите на околната среда и водите и на финансите Нено Димов и Владислав Горанов.

Както Клуб Z писа в сряда, след правителственото заседание двамата вицепремиери на ОП Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и излъченият от тях за министър на околната среда Димов обявиха пред медии, че кабинетът е взел решение да изготви позиция „против“ налагането на санкции за Унгария.

Предложението за такава позиция е в отговор на решението на Европейския парламент от миналата седмица да приеме доклад, с който даде "зелена светлина" за налагане на санкции срещу Будапеща заради действия на правителството на Орбан, които нарушават граждански свободи, засягат неприкосновеността на съдебната власт и свободата на медиите. Предложено е Унгария да бъде наказана с отнемане на правото на глас в ЕС (т. нар. член 7 от договора на ЕС, б.р.). Евродепутатите от ГЕРБ гласуваха в защита на Унгария и против мнозинството в ЕП.

Вчерашното изявление на тримата представители на Министерския съвет хвърли в смут Министерството на външните работи. Иван Димов, медиен съветник на външния министър Екатерина Захариева, уточни пред Клуб Z, че формален текст на решение с формулирана в него позиция правителството още не е приело. 

"На оперативно заседание е проведена дискусия по темата за Унгария по инициатива на вицепремиера Красимир Каракачанов, каза Димов.-  Няма прието решение на МС с позиция."

Той поясни, че въпросът за Унгария засега не се обсъжда от Съвета на министрите, за което е необходимо сезиране от ЕК.

След МВнР коментар направи и самият Борисов. Пред журналисти в Залцбург Борисов обяви, че правителството не е вземало решение с "правна стойност", с което да се обявява в защита на Унгария срещу налагане на европейски санкции на страната. Темата е била обсъдена от министрите по искане на коалиционните партньори от "Обединени патриоти", но това се е случило на оперативното заседание на Министерския съвет, а не в частта му, в която се вземат реални решения.

Премиерът направи и днес изказване в този дух, заявявайки, че "няма такава точка,нито в кулоари, никъде, да се обсъжда Унгария".

Вчерашното решение, което било взето на оперативно заседание, било правителството да започне да разработва стратегия,"която България да има, ако, когато един ден се стигне до налагането на тази санкция".

Междувременно в парламента коментира Сидеров. Както е известно, през миналата седмица парламентарните групи на „Атака“ и на „Воля“ внесоха в деловодството на Народното събрание проекторешение, с което „НС да задължи министър-председателя на Република България Бойко Бориосов да изрази позиция на България против санкциите срещу Унгария в съвета на ЕС“.

Днес, нехарактерно за него, лидерът на „Атака“ бе доста обран в коментарите си за получилия се разнобой по отношение на българската позиция. Коментарът на Сидеров бе в духа на: „попитайте Министерския съвет“. Все пак той призна, че подобни теми трябва да се обсъждат първо на коалиционен съвет и даде заявка, че на следващия ще постави въпроса.

Лидерът на „Атака“ обаче не пропусна да „захапе“ отново шефката на кабинета на Борисов Румяна Бъчварова – медиите трябвало нея да питат за решенията от вчерашното оперативно заседание. Както Клуб Z писа, Сидеров обвинява Бъчварова в саботаж на правителството, осъществяван всъщност от членове на нейното семейство, които работят в медиите на „Икономедиа“.

След което „патриотът“ пак захвана старата тема с Джордж Сорос, който упражнявал „натиск“ върху Европейския парламент, включително чрез свои „възпитаници“ като евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Сидеров преразказа и какво е споделял с него Борисов – че например бил съгласен с политиката на Орбан по отношение на мигрантите, но не и със затварянето на „университета на Сорос“.

За Нено Димов обаче нещата стоят по малко по-различен начин. Пред Клуб Z Димов коментира днес, първо – че е останал с впечатлението, че решенията на оперативните заседания на МС имат правна стойност (все пак с уговорката, че не е юрист), а на въпрос дали бъдещата позиция, че бъде в посока подкрепа за Орбан, заяви, че точно така го е разбрал вчера и заради това заедно със Симеонов и Каракачанов са обявили пред медиите евентуалната бъдеща позиция с такава категоричност.

Министърът на финансите Владислав Горанов обаче припомни, че по Конституция външната политика е отговорност на Министерския съвет и дори и парламентът да приеме проекторешението на групата на „Атака“, крайното такова остава на кабинета.

На фона на тези коментари Цветан Цветанов коментира, че разнобой няма – на този етап няма решение на лидерите на ЕС.

Той обаче призова:

„Унгария да не бъде наказана толкова тежко, защото това преди европейските избори ще създаде други настроения и усещания за националистическите и популистките партии е ЕС.“

За Цветанов темата е много чувствителна и  „трябва да препоръчаме диалогът да бъде по-интензивен“.

Корнелия Нинова пък затвърди позицията на левицата в България - че Унгария не трябва да бъде наказвана. Която позиция коренно се различва с тази на председателя на ПЕС и бивш лидер на социалистите у нас Сергей Станишев. За Нинова това не е първият разнобой между БСП и ПЕС и неотдавна тя го коментира с това, че щяла да изяде още някой шамар.