И така: 

1) Злите бюрократи от Европейската комисия (ЕК) констатират, че по отношение на няколко европейски държави, в т.ч. България, "Газпром" злоупотребява с монополно положение. 

2) Злите бюрократи от ЕК принуждават "Газпром" да пристъпи към предоговаряне на газовите доставки с тези държави, в т.ч. България, като се откаже от част от клаузите, облагодетелстващи монополиста. 

3) "Газпром", със скърцане на зъби, се съгласява и кани правителствата и газовите компании на ощетените държави на преговори.

Българското правителство и монополен газов доставчик обаче държат на своя суверенитет. Те не приемат някакви си европейски бюрократи да намаляват цената на газа, която българските граждани и бизнесът плащат.

Не, българското правителство и монополен газов доставчик държат на суверенитета си да товарят българските граждани и бизнес с по-високи цени на газ, парно, битови стоки, без намеса от "Брюксел".

Всъщност българското правителство и монополен държавен газов доставчик държат на суверенното право на Кремъл да определя каквито си иска цени за България и на собственото си суверенно право да не накривят казашкия калпак на властта в Кремъл.

Или най-точно, българското правителство и монополен държавен газов доставчик държат на суверенното си право да получават дебели комисиони от "Газпром", които дебели комисиони излизат от нашия джоб. Или с други думи - пак опираме до суверенното право да ни крадат.

*Коментарът е във фейсбук профила на Радан Кънев. Заглавието е на редакцията.