Най-неутралната европейска държава се е превърнала в туристическа точка за самоубийци, съобщава СиЕнЕн. Поради неясните законови дефиниции, в Швейцария евтаназията е практически законна, което е довело 611 души между 2008 и 2012 г. на едно последно посещение - но не за шоколад или банкова транзакция, а за доза смъртоносни химикали.

Самоубийците идват от общо 31 държави, но повечето са британци и германци.

"Във Великобритания изразът "отивам в Швейцария" вече е евфемизъм за самоубийство", твърди изследване върху феномена.

Според него 6 организации, защитаващи правото на човек да умре, евтаназират над 600 души всяка година, като 150-200 от тях са туристи.

От 611-те самоубийци през изследваните 4 години, 58% са били жени. Средната възраст е 69 години, но пациентите варират от 23 до 97 години. Повече от половината имали неврологична болест, останалите са боледували от рак, ревматични и сърдечни болести. Много са имали повече от едно тежко заболяване. 

Обичайният метод, използван в Швейцария, е голяма доза натриев фенобарбитал, който първо причинява дълбока кома, след това парализира дихателните пътища. 

В Германия, откъдето идват повечето туристи, законът въобще не засяга темата за асистираното самоубийство - но етичният кодекс на лекарите не го позволява. В Обединеното кралство, Ирландия и Франция законът напълно го забранява. 

Според подробно изследване в 12 европейски държави, гражданите на ЕС са предимно "за" евтаназията. Същите са и настроенията в САЩ, където вече 4 щата узакониха асистираното самоубийство.