СИМОНА РУСЕВА

Като златен дъжд от ясно небе хиляди евро се изсипаха вчера в късния следобед над Франкфурт на Майн. Хората се питаха да не би да е Коледа? Други коментираха, че такова нещо може да се види само във филм фантастика.

  Чувалчетата с пари бяха издигнати с балони.

Чувалчетата с пачките бяха вдигнати във въздуха от балони. После се посипаха над централния франкфуртски квартал “Рьомерберг”. Множеството събираше банкнотите от по 5 и 10 евро, кой колкото може.

Благодетелят е 49-годишният мултимилионер Йоахим Аква.

Това е втората негова акция. Първата беше в началото на август в берлинския парк “Тиргарген”. Тогава банкнотите бяха от 20 и 50 евро, скрити в храсталаците, но с бележки указания, оставени по пейките. Телевизиите се надпреварваха да снимат, а коментарите бяха, че Аква си прави реклама или пък че по този начин бичува сребролюбието.

Нищо подобно! И при двете акции, които явно няма да са единствени, мултимилионерът отправя послание: “Прекрасно е да поделиш с другите това, което имаш. Изпитвам огромна радост от факта, че парите могат да бъдат и чудесен символ на съпричастие.”

Йоахим Аква е съосновател на гражданско движение, което стана факт в началото на годината. То се застъпва за справедливо разпределение на парите в света. Неговото име е PEACE, навежда на мисълта за мир, но е съкращение от Planet Earth Account Community Enterprise.

На интернет страницата на сдружението може да се прочете: “Ние, заможните граждани, имаме неизмерима възможност да помогнем на света.”

“Дъждът от пачки символизира, че на планетата в момента има толкова много пари, колкото никога преди. Ако ни се удаде да дадем по една частица, от това което имаме, нищетата ще изчезне от лицето на Земята. Ако ние, гражданите на планетата, доброволно дарим само по една хилядна от състоянието си, то ще се получи сума, 100 пъти по-голяма от актуалния годишен бюджет на ООН за овладяване на хуманитарни кризи. Това означава и огромна възможност да се изправим срещу позора в света – мизерия, войни и унищожаване на природната среда. Граждани, експерти и ООН да помислят за създаване на световна банкова сметка, по която даренията да се набират и всички заедно да контролират разходите и да не допускат корупция”, обясни целта на инициативата си Аква.

Той e изчислил, че ако всеки гражданин на планената дари по една хилядна от това, с което разполага, ще се набира годишен фонд от 270 милиарда долара. И не само това.

“Светът се променя не само на базата на парите. Ако ние, гражданите, създадем надеждна инфраструктура, за да се свързваме по целия глобус, това ще укрепи гражданското общество. Ще стане много трудно да се опитват да ни противопоставят и да ни експлоатират. И ако граждани и експерти заедно мениджират една световна банкова сметка, легитимността й ще е перфектна”, излага вижданията си Йоахим Аква.