“Американска делова организация предупреждава, че намеренията на САЩ да разшири санкциите срещу крупни руски държавни банки, които сега се обсъждат в Конгреса, в глобален мащаб могат да предизвикат трусове при доставките на енергоносители”, пишат журналистите от “Блумбърг” Хенри Майер и Андрей Бирюков.

Да уточним - “Блумбърг” е частна компания с централа в Ню Йорк. Тя предоставя информационни финансови услуги, както и финансови софуерни инструменти, като например платформа за анализ и търговия с акции чрез централна компютърна система, известна като “Блумбърг Терминал” (Bloomberg Terminal). Основана е през 1981 г. от Майкъл Блумбърг.

Ако сега новите ограничения засегнат едновременно крупни държавни кредитни институции в Русия, то това ще е огромен удар върху дейността на глобалната система при търговията с енергоносители, подобно на случилото се с “Русал” («Руски алуминий» - до март 2007 г. най-мощната руска компания и трета в света при производството на алуминий – б. р.), но многократно по-зле, посочва в интервю за «Блумбърг» Алексис Родзянко, президент на Американската търговска палата в Русия.

«Удар срещу държавните банки, които доминират във финансовия сектор на Русия, работят в тясно сътрудничество с гигантите на топлинно-енергийните отрасли в страната и заемащи първо място в света по износ на нефт и газ, то това ще е тактика на опожарената земя», заявява Родзянко.

Авторите на публикацията посочват:

«В законопроектите за налагане на нови санкции, които в момента се обсъждат в Конгреса на САЩ, са включени мащабни ограничения при извършването на транзакции с някои или дори с всички руски крупни държавни банки, включително с гиганти, като Сбербанк и Банка ВТБ.»

«В такъв случай нито една чужда крупна финансова институция няма да пожелае да има нещо общо с такива руски банки», отбелязва Алан Карташкин от московската юридическа фирма «Debevoise & Plimpton”.

Според Родзянко обаче е малко вероятно да бъдат засегнати всички руски държавни банки, ако се вземат предвид обхватните последствия от подобна стъпка. Според него като назидание било възможно да бъдат подбрани някои по-малко значими банки.

“Блумбърг” обаче уточнява, че в законопроектите на САЩ за налагане на санкции се упоменават “Газпромбанк”, “Росселхозбанк”, “Внешекономбанк” и “Промсвязбанк”.

Какво могат да направят руските компании, износителки на енергоносители?

“Те могат да се опитат да прехвърлят транзакциите си в руски банки, които не подлежат на санкции, както и в чуждестранни финансови институции”, посочват авторите на публикацията.

“Това обаче ще създаде колосални затруднения. В такъв случай трябва да се извърши огромна дейност”, е мнението на Александър Данилов от Fitch Ratings Ltd.