Фондът за лечение на деца, както и Комисията за лечение на българи в чужбина ще преминат към НЗОК

Това потвърди здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти днес.

„Мисля, че работата ще бъде на по-високо равнище“, обясни той причините за това преструктуриране.

Все още не е решено дали Общественият съвет към Фонда за лечение на деца остава, каза още министърът.

 "Това предстои да се уточни. Дискусията в момента продължава по това дали да остане Обществен съвет или друг орган, който да изпълнява тези функции, които изпълнява Съветът. При всички случаи това, което са получавали децата от Фонда за лечение на деца няма да бъде по-малко", каза министърът.

Промяната целяла по-високо качество на извършване на дейността. Предвиденият ресурс от 14 млн. лв. се запазвал. Той щял да бъде предоставен като трансфер през бюджета на Министерство на здравеопазването.

Според твърденията на Ананиев родителите ще продължат и в бъдеще да получават това, което и до сега са получавали.

Министърът коментира и друго съществено преструктуриране, което се предвижда. 

"Ние правим преструктуриране в системата на Министерството на здравеопазването, което не означава, че увеличаваме администрацията в системата. Новата Агенция за медицински надзор всъщност ще функционира на базата на функциите на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Агенцията по трансплантации.

Искаме да създадем по-добра организация и по-добър капацитет във функционирането на тези две дейности, които като организация и функциониране са много близки една до друга, без да нарушаваме медицинската част на трансплантациите и от гледна точка на медицинския одит. В самия закон, който сме подготвили, са конкретизирани функциите на тази агенция", заяви Ананиев.

„Всъщност вдигаме нивото на отговорност на хората, които ще работят, като сме конкретизирали и контролните функции в цялост, които те ще изпълняват", продължи той с опита за обяснение.

Спешната помощ ще бъде обновена със 163,5 млн. лв

237 обекта на спешната медицинска помощ в страната ще бъдат напълно обновени и модернизирани със 163,5 млн.лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Днес беше подписан Договорът за изпълнение на проекта.

Предвидена е реконструкцията и строителство на нови сгради на спешната помощ в 34 лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала и купуване на 400 съвременни линейки с нова апаратура. Срокът на изпълнение е 36 месеца.

Ананиев съобщи, че вече има класиран изпълнител по обществената поръчка за купуване на 280 линейки, като договорът с него се очаква да бъде подписан утре, 24 октомври. Стойността му е 38 300 000 лв. До края на годината се очаква да бъде извършена и първата доставка на линейките за спешна медицинска помощ.

На 20 ноември ще бъдат отворени офертите по стартираната в началото на месец октомври процедура за купуване на 120 високопроходими линейки. До края на този месец предстои да бъде обявена обществена поръчка за купуване на медицинско оборудване и апаратура за нуждите на всички центрове за спешна медицинска помощ, техните филиали и за спешните отделения на областните многопрофилни болници. Прогнозната стойност на тази поръчка е 22 млн. лв. Министерството финализира документацията по обявяване на обществена поръчка за офис оборудване за спешните медицински центрове за 2,8 млн. лв.