Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова сложи край на негативната си серия от шест поредни загуби през последните месеци и започна по страхотен начин последния турнир от Големия Шлем за сезона - Ю Ес Оупън. В първия кръг на надпреварата българката победи световната номер 71 Карин Кнап (Италия) с 2-0 сета (6-4 6-3).

Тъй като през изминалия сезон Пиронкова отпадна още на старта на Откритото първенство на САЩ, тя няма никакви точки за защитаване и днешният успех и подсигури 70 т. за ранглистата, благодарение на които е напълно възможно отново да се завърне в Топ 50 на света. За победата Цвети си заработи и чек за $60,420.

Типично за един женски мач, в днешния сблъсък между българката и италианката преобладаваха пробивите. Кнап изпитваше несигурност на начален удар, което позволи на Цвети да реализира цели пет брейка, оказали се достатъчни за крайната победа.

В следващия кръг Пиронкова ще се изправи срещу победителката от изцяло сръбския сблъсък между Йелена Янкович и Бояна Йовановски, които играят в момента.

Най-доброто постижение на  Цвети в Ню Йорк е през 2012 г, когато тя се класира за осминафиналите, но там бе спряна от бившата номер 1 в света Анна Иванович (Сърбия).