Българската народна банка определи десет банки за системно значими (ДСЗИ - системно значима институция, бел. ред.), което означава, че ще трябва да заделят повече от останалите капитал, който да покрива трупащия се в системата риск. Средства за т.нар. антицикличен буфер, който до края на септември беше 0%, ще се трупат от началото на 2019 г.

В списъка на системно значимите банки е и единствената държавна банка - Българската банка за развитие (ББР). 

Решението се публикува месец след като са уведомени Европейската комисия, Европейския съвет за системен риск, Европейския банков орган и компетентните и определените органи на съответните държави членки, каквито са изискванията на нормативната уредба, съобщават от БНБ

Капиталовият буфер се определя спрямо рисковите експозиции в банките.

Що е то капиталов буфер

Капиталовите буфери се поддържат, за да гарантират, че в периоди на икономически растеж банките ще натрупат достатъчна капиталова база, с която да покрият потенциални загуби при евентуални неблагоприятни периоди.

Целта на буфера за системен риск е да запази натрупаните до настоящия момент капиталови резерви в банковата система, чиято цел е да намалят ефекта от дългосрочни нециклични системни рискове или заплахи за макроикономическата стабилност.

С въвеждането на предпазния капиталов буфер се цели да се избегнат бъдещи ситуации, в които при наличие на затруднения за банките да се използват държавни помощи, т.е парите на данъкоплатците. Чрез този буфер се осигуряват допълнителни средства, които да се използват при необходимост от възстановяване и преструктуриране на финансова институция в условията на криза.

Намеренията на България са от средата на 2019 година да влезе в т.нар. чакалня за еврозоната - ERM II и Европейския банков надзор.