„Вижте как не ви будихме рано вас“, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той участва в извънредния Европейски съвет за Брекзит. Но, за разлика от повечето европейски лидери, не говори при пристигането си сутринта.

На срещата са приети две български предложения, които са влезли в одобрената днес декларация за "Брекзит", похвали се Борисов.

1. Британските власти трябва да регулират статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат в Обединеното кралство с реципрочни гаранции.

Борисов изтъкна, че тук особена заслуга има посланикът ни в ЕС Димитър Цанчев. В текста буквално е записано следното:

"Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопоставеност".

Това важи и за българските компании, базрани във Великобритания или имащи бизнес с нейни фирми.

2. Темата за квотите та вредните емисии след излизането на Великобритания да не се разпространи върху повече държави. Заради диверсификацията сега поемаме и всички плащания на вредните емисии, които са огромни. Заедно с Полша страната ни е поискала да не плащаме и частта на Лондон след напускането.

Подобно на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Борисов също окачестви деня като тъжен:

„Денят че е исторически..., но в негативен план. Защото една държава, и то не каква да е, а Великобритания, напуска ЕС. Той е тъжен ден.“

„Споразумението и политическата декларация далече не са краят. Тепърва предстоят 2 или 2+2 години, за да се разберат страните за бъдещите отношения“, допълни премиерът.

Визите ще се обсъждат по-нататък

Дали визите ще останат след "Брекзит", е тема на друг разговор, след днес, обясни Борисов. Естествено, нашето желание е тях да ги няма.

На въпрос какво би станало, ако Лондон не одобри споразумението, той отговори:

„Нали не очаквате аз да давам съвети нито на британския, нито на Европейския парламент. Затова няма никакъв повод за радост. Тук трябва да се похвалят Еврокомисията, Мишел Барние, хилядите пчелички и шерпи, както ги наричате – които работиха по този огромен документ. Но повтарям – това е лошо, но поне има някакви правила, по които Великобритания ще излезе“

Той изтъкна, че относно бъдещите отношения страните членки, включително България, ще настояват "особено на специалните служби, на борбата с тероризма, пролиферацията, трафика на наркотици, финансови трансфери да направим така, че Великобритания буквално да е част от ЕС. Защото тя има изключително мощни служби и е много важен партньор".

 

Очаквайте поробности.