Невероятно, но факт – тя не е полякиня. И след само двегодишно членство напуска Социалдемократическата партия – разбира, че чистота в политиката няма.

Докато вниманието не само в Германия, но и далеч извън нейните граници бе концентрирано върху въпроса кой ще наследи Ангела Меркел като партиен шеф на Християндемократическия съюз, партньорите в управляващата коалиция – социалдемократите, също не е да нямат проблеми. Поредното доказателство – от партията излиза по свое желание не друг, а най-известната чистачка на Германия, както я определят – видната синдикалистка и авторка на книга за тежкото битие на този вид персонал Сузане Нойман.

Издържа в партията само две години, но кактопосочва в мотивите си – разочарованието й е толкова голямо, че не може повече. Нойман придобива национална известност след отправена към нея реплика от бившия лидер на социалдемократите и бивш вицеканцлер Зигмар Габриел :

„Госпожа Нойман не казва чистата истина”.

Именно покрай тази квалификация Сузи става едва ли не герой - предпочитан гост е във всички видове телевизионни формати и дори написва книга с това заглавие. Плюс добавката – „защо работим цял живот и въпреки това обедняваме".

Наричат я „морален компас на германската социална политика”, защото книгата й се явява истински бич на порядките в социалната държава, която все по-малко функционира като такава - щом на хората им се налага на работят на няколко места, за да си осигурят прехраната, щом въпреки това нямат достатъчно средства, а средната класа се свива все повече. Засегната е и темата за бедността при възрастните хора, и Нойман се превръща в говорител на тези, които работят, но така и не успяват да изкарат достатъчно пари.

По време на публичните си изяви никога не кротува и не се колебае да каже какво мисли за съответния партиен лидер или за управляващия в момента формат – те не се ползват с нейното одобрение.Тя охотно критикува и най-висшестоящите и е категорична, че от „социалдемократите не може да се очаква нищо повече”.

„Нещата в партията не вървят добре, тя губи респекта на членовете си”, коментират във Фейсбук привържениците на бунтарката Сузи.

А самата тя казва, че е много ядосана: досега все се е ангажирала с партийните каузи, но вече й дошло в повече – когато новата партийна лидерка Андреа Налес (дългогодишен генерален секретар на Социалдемократическата партия и бивша министърка на социалната политика) заявява, че представлявала обновлението в партията.

Сузане Нойман е родена в семейство на чиновници, учи декорация, но прекъсва, когато забременява на 17-годишна възраст и от 1981-ва работи като чистачка в Гелзенкирхен. Активно се занимава със синдикална дейност и предприема редица офанзиви, които привличат вниманието на медиите – „Олимпиада по чистене” и „Надпревара по хвърляне на четки за тоалетни”. Известно време членува в Лявата партия, но става истински известна през 2016 с изказванията си, посветени на ниското заплащане, което води до бедност на старини. Като нейни предимства се изтъкват директният й изказ и отстрата критика към недостатъчната, според нея, социална справедливост.


„Чистя Германия и с удоволствие бих поизчистила и политиката”, казва Сузане Нойман.

Но очевидно това се оказва непосилна задача.