Военното министерство ще похарчи 20 млн. лв. в края на 2018 г. за ремонти на военна техника, покупка на нови и рециклирани автобуси и обновяване на военните кубове и почивни станции на министерството. Средствата са спестени от икономии и на заседание на Съвета по отбрана през ноември вече е решено как ще бъдат разпределени. Това става известно в отговор на депутатски въпрос към военният министър Красимир Каракачанов. 

Най-много средства – малко над 11 млн. лв., ще отидат за ремонт на танк Т-72 и мерник TПДК-1 за танк Т-72. Изпълнител на обществената поръчка е „Терем Холдинг“ ЕАД. 

Втората най-голяма поръчка е за доставката на нови и рециклирани автобуси. Общо 6,24 млн лв. са отделени за 4 нови автобуси с различен брой места, а за достачвик е определа фирма „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД. 

Компанията често печели конкурси и обществени поръчки на държавните институции. През 2010 г. Софийският градски съд оправда бившия зам.-вътрешен министър Раиф Мустафа и управителя на фирма „Авто Инженеринг“ Росен Маринов по обвинение за подкуп.

Прокуратурата беше повдигнала обвинение заради това, че със съдействието на Мустафа бизнесменът е предложил 50 хил. лв. подкуп на бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров да сключи с фирмата му договор за доставка на катери. Четири години по-късно компанията спечели поръчка на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" за пожарни за 24 млн. лв.

С част от спестените пари министерството на отбраната ще ремонтира и оборудва военни клубове и почивни станции. Отделени са 1,5 млн. лв. и в ход са обществени поръчки, посочва военният министър Красимир Каракачанов. 

По договор с френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще бъдат заделени малко над 690 хил. лв. за поддръжката на вертолетите „Пантер“. А за поддръжка на двигатели „Ариел“ (за вертолет „Пантер“) ще бъде сключен договор с германската компания „ Safran Helicopters” на стойност 89,7 хил. лв.