В България картини се крадат за определени хора, които ги поръчват - това обяви колекционерът Игор Марковски. Според него явно има някой, който поръчва крадени картини, защото са му евтини. 

„ Има хора, които си купуват такива картини, само за да си ги гледат”, каза Марковски пред бТВ.

Той прогнозира, че до броени дни откраднатите картини на Владимир Димитров – Майстора, Димитър Киров и други големи български художници ще бъдат върнати. Те бяха откраднати от къща на един от наследниците на Майстора. Разследващите откриха картините, арестувани са двама антикварни търговци, а крадците все още се издирват.

По думите на Игор Марковски кражбата е „кокошкарска” история.

„Те не са влезли да крадат картини на Майстора, просто виждат пусто място, вероятно са го наблюдавали. Акцията на МВР по случая е брилянтна, защото се обърнаха към медиите, но трябваше да покажат и картините. Свършиха си работата и естествено картините са появиха в малки магазинчета”, посочи още Игор Марковски.

За картините от трезора на КТБ, които са иззети и дадени на Националния исторически музей, Марковски съобщи, че има решение на съда да му бъдат върнати. Той припомни, че 275 негови картини са били на съхранение в трезор на банката, но са взети като веществено доказателство по делото за КТБ. Той отбеляза още, че картините са вече с 39 по-малко. „Това е лична колекция, наследство от дядо ми”, добави Марковски.