ЕС ще предложи Русия да бъде лишена от домакинството на световното първенство по футбол през 2018 г., съобщи в. "Дейли телеграф".

Предложението се съдържа в конфиденциален документ до три страници, до който се е добрало изданието.

Това е само една от новите санкции, които ке бъдат наложени срещу Русия, ако президентът й Владимир Путин не изтегли нейните войски от Източна Украйна.

ЕС има намерението да удари руската икономика в самото й сърце, твърди "Дейли телеграф". Новите санкции ще включват блокиране на всякакви инвестиции в държавните петролни компании на Москва. Посланиците на 28-те страни членки започнали днес в Брюксел обсъждането на бъдещите мерки срещу Кремъл. Те били договорени още в края на юли и включвали дори политически стъпки. Санкциите трябва да бъдат одобрени на 5 септември. За това вече съобщи новоизбраният Върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Новите санкции на ЕС, заедно с тези на САЩ, ще принудят Владимир Путин да управлява икономиката на Русия като във военно време. Само така той ще може да избегне икономически колапс в момент, в който рублата се срива рекордно.

На всички руски държавни петролни и военни компании ще бъде забранено да набират средства на европейските капиталови пазари, предвижда документът на ЕС. По този начин ключови сектори от закъсващата руска икономика ще бъдат отрязани за инвестиции.

"Освен икономическите мерки, може да се обмислят координирани действия в рамките на Г-7 и извън нея, които да препоръчат прекратяване на руското участие в престижни международни културни, икономически или спортни събития (състезания от "Формула 1", футболни състезания под егидата на УЕФА, световното първенство по футбол през 2018 г. и други", се казва в документа.

Русия е определена за домакин на следващия футболен шампионат на планетата.

В Кремъл растат опасенията от силата на отговора на ЕС срещу Русия, твърдят висши европейски дипломати. Съюзът втвърди позицията си срещу Москва след свалянето на малайзийския самолет на 17 юли, при което загинаха всички 298 души на борда.

"Путин подценява силата на европейското единство и решителност. Бизнесът с него вече никога няма да бъде нормален", споделя високопоставен дипломат от ЕС.

Същевременно обаче наложеното вече оръжейно ембарго срещу Русия няма да бъде разширено до блокиране на договора за 2 милиарда евро за доставката на два френски бойни кораба клас "Мистрал" за Русия. Това няма да стане въпреки опасенията, че Москва би могла да ги използва срещу източноевропейски страни от ЕС.

Но мерките за забрана на инвестиции сериозно ще ударят "Роснефт" - най-големия руски производител на петрол.

"Санкциите могат да бъдат разширени до забрана за дейности като сондирането, копаенето на кладенци, дърводобива, снабдяването с плаващи платформи, за дълбоководна дейност, проучване на находища и производство на на петрол, както и разработването на проекти за търсене на шистов газ в Русия", се казва още в документа.

Предвижда се забрана за лица от ЕС да отдават синдикирани заеми на големите руски държавни банки и други институции.

Целта е да бъде ограничен още повече достъпът до капитали.

Предложенията обаче не включват забрана за закупуване на нови облигации, емитирани от руската държава. Не са планирани също така бойкот на търговията с неиндустриални диаманти, нито изключване на Русия от междубанковата разплащателна система. Такива мерки се пазят за в бъдеще, в случай на нова ескалация на напрежението.