Една от причините за инциденти при лавина е липсата на регламентация за каране на ски извън пистите. Това заяви пред БНР доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия и председател на сдружение "Българско ски училище". Петък двама младежи от София бяха затрупани от лавина в Пирин.

"Ние сме длъжници на хората, които обичат екстремните снежни спортове или извънпистовото каране, защото липсва доста сериозна регламентация на голяма част от тази дейност. Нито един маршрут за извънпистово каране нямаме официално легализиран. Липсва законова наредба, която да регламентира маркирането на тези маршрути, създаването им. Защото най-примитивната форма е да се каже: "не трябва да се излиза навънка" - само, че това не е достатъчно и не работи", коментира доц. Янков.

Според него сериозна предпоставка за наличието на подобни инциденти е липсата на лавинен бюлетин у нас, който да дава информация за опасността от свличания на снежна маса по нашите планини.

От няколко дни Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждава за опасност от лавини. И въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Заради очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.