Началникът на специалните сили в българската армия ген. Явор Матеев призова да не се използват военнослужещите в действия, които са несъвместими с техния специален статус. Повод за неговото изказване е случаят с пребитият във Войводиново ефрейтор Валентин Димов, който е негов подчинен. Ефрейтор Димов вече е в добро състояние и ще бъде изписан до два-три дни.

В петък вечер към протестите в селото се присъединиха и военнослужещи, което е в разрез с военния устав и закона за отбраната.

„Никой не трябва да очаква военнослужещите от специалните сили, военнослужещите от българската армия да участват в действия, които са несъвместими с нашия специален статус. Действия несъвместими със законите и уставите. Българската армия е един от символите на държавността в република България, гарант за законност, ред и сигурност“, каза ген. Матеев в ефира на бТВ.

По думите му българската армия е еднакъв закрилник на всички граждани на родината, независимо от техния етнос и религия.

„Българската военна история е изпълнена с множество примери, когато по бойните полета рамо до рамо, проливайки кръвта си за Майка България са се сражавали българи, български турци, бърлгарски роми, български евреи, български арменци. И днес ние служим заедно в редовете на действащата българска армия, споделяме заедно и успехи, и предизвикателства“, заяви генералът.

Той е издал заповед неговите подчинени да не се включват в протестните действия във Воеводиново.

„Вярвайте ми, целият личен състав на специалните сили на българската армия е отдал необходимото уважение, почит, съчувствие, грижи към нашето момче и към неговото семейство. Ние сме направили общ строй в поделението, полълчали сме за минутка, казвали сме си всичко, каквото е необходимо. Оттук натам вие сами разбирате, че всеки военнослужещ има глава на раменете си и сам преценява как да се държи в тази ситуация. Устни или писмени заповеди не са давани на никого“, каза той.

Ген. Матеев призова да се изчака правораздавателни органи да си свършат работата по разследването на случая, който го определи като „груб, криминален инцидент“.

По думите му подигравките с пребития командос от двамата роми на 17 и 21 годишна възраст са неуместни. Дори и най-подготвеният човек може да попадне в ситуация да не може да се защити, каза ген. Матеев.

„Ние сме военни и се готвим постоянно за война с една единствена цел да има мир. Човешкият живот, човешкото здраве и щастие са ни най-голямата ценност, дадена ни от Бог. Никой няма право лековато да посяга на тази ценност“, каза ген. Матеев.

Той се обяви срещу погазването на българските закони „от който и където и да е било“.