Сагата с "урана" в хасковската питейна вода бе прекратена от прокуратурата, но пък днес премиерът Бойко Борисов праща проверка дали не са се оттекли в пясъка почти 2 млн. лв. отпуснати от правителството за аварийно дублиращо водоснабдяване.

От съобщение на правителствения пресцентър става ясно, че министър-председателят разпорежда на МРРБ проверка за  изпълнението на обект “Допълнително аварийно водоснабдяване на гр. Хасково”.

Той предвижда строеж на дублиращи кладенци за питейна вода, който да гарантират безопасността на здравето на жителите в региона и решаване на проблема с питейната вода. За целта през май 2017 г. Министерският съвет отпусна 1,93 милиона лева на община Хасково за финансирането на обекта, напомнят от пресцентъра на МС.

Възложената проверка ще обхване "всички аспекти на строителните дейности на обекта, цялата налична документация, както и сроковете, заложени в сключеното между МРРБ и община Хасково споразумение за финансиране на обекта". Проверката ще се извърши от екип на Агенцията за държавна финансова инспекция, Дирекцията за национален строителен контрол, Дирекция ВиК, както и „Вътрешният одит“ на МРРБ.

Проверката в местните медии показва, че към 2018 г. готови и с подписан акт 15 са били 4 от общо 8-те дублиращи сондажи за питейна вода на града. Това са кладенците в северната вододайна зона, чието изграждане на стойност 402 000 лева започна през октомври 2017 г. и което трябваше да помогне за намаляването на водния дефицит в областния център с дебит 2765 кубика вода на денонощие.

Става ясно, че тогава не са били реализирани още 4 дублиращи сондажа - един във вододайна зона "Узунджово - 2" и още три във вододайна зона "Изток".

Проектът за дублиращо аварийно водоснабдяване бе гласуван "на пожар" от правителството, след като от 2016 г. излизат информации за "укриване на данни" за наличие на уран във водата.

Както Клуб Z писа, на 5 декември 2018 г. в пространно съобщение прокуратурата оповести защо прекратява без мнение за съд досъдебното производство за т. нар. проблем с водата в Хасково. 

Делото се водеше по изключително  рядко употребявания "чернобилски" чл. 353а от НК - за "длъжностно лице, което в кръга на служебните си задължения укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти - въздух, вода, почва, морски пространства - и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве." По него присъдата би била лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева.

На 19.04.2017 г. Районна прокуратура – Хасково образува разследванто. При прекратяването се позова на огромен брой експертни становища, изискване на информации, събиране на данни от Националния Геоложки фонд, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, Национален център по радиобиология и радиационна защита, фирма „Екоинженеринг РМ“ ЕООД, „Водоканалпроект“ АД, Пловдив, „В и К“ Хасково, Минно-геоложки университет „Св.Иван Рилски“, НИМХ  и др., разпитани свидетели и направени 90 проби.

"Разследването е доказало, че водата в гр. Хасково е безопасна за здравето на човека и не е налице неизпълнение на задължения и укриване на информация от конкретно длъжностно лице", заключи държавното обвинение.

Хасково е арена на тежки политически битки между ГЕРБ и БСП. Той започна от разкрития на Елена Йончева за т. нар. Кум-гейт и доведе до това, че от вчера тя има обвинителен акт от прокуратурата по не нашега член за пране на пари. Сигналът е от Делян Добрев.

От левицата настояваха прокуратурата да провери спечелени обществени поръчки за 50 млн. от фирми в района, които според тях са свързани с Добрев. Депутатът от ГЕРБ обаче настоя, че не е свързан с цитираните фирми и че не е възложител на поръчките.