Излезе първи трейлър на новия филм на Педро Алмодовар, „Долор и Глория“ („Болка и слава“, от исп.), история за равносметката на един прочут режисьор. Испанският режисьор събира на екрана двама от най-прочутите си актьори – Антонио Бандерас („Кожата, в която живея“, „Ела, завържи ме!“) и Пенелопе Крус („Прекършени прегръдки“, „Завръщане“, за който бе номинирана за „Оскар“ за най-добра актриса).

Вдъхновен от „8½“ на Фелини, „Долор и Глория“ е разказ за остаряващ режисьор, който се връща към ключови моменти от живота си. Синопсисът на филма бе пуснат още при обявяването на проекта на Алмодовар и разкрива, че сред темите и персонажите на филма са първата любов, втората любов, смъртността, актьор, с когото режисьорът във филма е работил, 60-те, 80-те и настоящето. Продукцията ще се фокусира върху „творчеството, както кинематографично, така и театрално и невъзможността то да бъде разделено от живота на човека“, както и над „чувството за несъизмерима празнота, породено от неспособността на режисьора да продължи да прави филми“.

Бандерас е в ролята на режисьора Салвадор Мало, чийто живот Алмодовар представя с ретроспективни кадри. Крус е жената от миналото, появила се отново в линията на живота му след години отсъствие.

„Долор и Глория“ бележи завръщането на Алмодовар като режисьор след последния му филм „Хулиета“ от 2016 г., който получи добри отзиви от критиката, но не успя да включи режисьора в наградния сезон. „Долор и Глория“ ще бъде показан първо в Испания, след това ще бъде прожектиран в Кан. Филмите му „Хулиета“, „Кожата, в която живея“, „Завръщане“ и „Лошо възпитание“ също участваха на фестивала на Лазурния бряг.

Премиерата на „Долор и Глория“ е на 22 март в Испания. Продуцентската компания „Сони“ все още не е обявила кога филмът ще тръгне по световните екрани.

 

Площад Славейков