Васил Божков ще се ангажира с издръжката на "Левски", личи от официално прессъобщение на компанията му "Нове холдинг". Обръщението е адресирано до привържениците на футбола и медиите.

Така се слага край на спекулациите, които се ширят вече от месеци.

Вижте прессъобщението на "Нове холдинг":

"Уважаеми спортни привърженици и медии,

Във връзка с повишения обществен интерес и въпросите, свързани с промяната в управлението на ПФК „Левски“, Ви информираме за следното:

Г-н Васил Божков и компаниите, свързани с него повече от четвърт век подкрепят и работят в посока развитието на българския спорт и в частност българския футбол.

„Левски“ е безспорно най-популярният и разпознаваем бранд в родния футбол и като такъв предоставя потенциална възможност за успешно бизнес партньортво. 

Това е причината групата компании, в които г-н Божков има участие, да се включат в необходимото оздравяване, управлението, финансирането и дългосрочното развитие на клуба. Партньорството ще продължи, докато съществуват възможности за растеж и бизнес интересите на двете страни съвпадат."

От месеци се говори за завръщане на един от най-богатите българи на "Герена". В средата на 90-те години бизнесменът беше член на управителния съвет на "Левски" и помагаше финансово, преди да бъде освободен от тогавашния клубен бос Томас Лафчис. 

През есента на 1999 г. Божков стана собственик на ЦСКА и беше начело на "червените" до края на 2006 г.. Покрай фалита на ЦСКА се заговори за ново ангажиране на инвеститора с отбора от Борисовата градина, като в един момент имаше вероятност за поделена отговорност с Гриша Ганчев. В крайна сметка Божков се отказа, а след това бе свързван и с алтернативния ЦСКА 1948. 

Два от букмейкърите, в които бизнесменът има участие - "Ефбет" и "Еврофутбол", спонсорират втородивизионния тим.

Наскоро "Ефбет" разшири сътрудничеството си с "Левски", а много вероятно е на "Герена" да стъпи и "Националната лотария". Че Васил Божков ще наследи Спас Русев при "сините" се говори още от миналата есен. В началото на тази година Божков практически назначи кадърът на БФС Павел Колев за изпълнителен директор. Той започна мащабни промени.

През миналата седмица се мълвеше, че Божков се е отказал. Днешната информация, която съвпада с плащане на забавени заплати в отбора и целия клуб, опровергава това.

На 6 март ще се проведе общо събрание на "Левски" и промяната на собствеността ще бъде официализирана, също така ще станат ясни структурата на клуба и плановете за реформиране и справяне с дъловете, възлизащи на малко над 30 милиона лева, по думите на Павел Колев.

В момента на стадион "Георги Аспарухов" тече одит. Преди броени дни Колев за първи път официално изрече името на Васил Божков като бъдещ собственик на "Левски", човекът, който го е поканил.