Българската православна църква представя добре дебата за абортите, защото го гледа под нетипичен ъгъл, а такъв дебат трябва да има в България. Това заяви в ефира на бТВ д-р Николай Михайлов.

"По отношение на абортите се апелира към една интуиция, че жената която претендира във феминистката редакция да разполага с тялото си като собственост, да има пълен суверенитет върху събитията в собственото й тяло, разполага и с плода на своята утроба по един квази тоталитарен, даже направо тоталитарен начин, тя може да се освобождава от заченатото в нея, което е живот, един индивид в развитие, реален и потенциален човек в пълнотата на неговата психофизическа цялост след като се роди, разбира се, но той все пак е живо същество и такава е универсалната интуиция на всички времена и народи, такава е универсалната интуиция на повечето жени, които прибягват до тази драстична хирургия върху собственото си тяло, защото това не е нещо друго освен тайнството на един заченат живот."

Жените винаги страдат след аборт, заяви още психиатърът.

"Жените страдат това, независимо от декларираната идеология на този акт, защото залагат в себе си една много по-дълбока реактивност срещу това посегателство над тайнството на живота. Те имат грижи на съвестта, депресия много често, те влизат в една проточена невротична криза, това не минава даром."

"Либералната" версия на дебата пък се държала към "тайнството на заченатия живот" като към "липом, някакъв козметичен дефект".

"Съвременната култура бди много над правата на човека. Един много голям лапсус е, че тя не бди над правата над един ембрион, после плод, после човешко същество", заяви Михайлов.

Според него обаче е най-добре "шамарите да не играят роля във възпитанието на едно дете" и да се препоръчват в позицията на Синода "не е най-интелигентният подход".