ЕС призова днес за избягване на военна намеса във Венецуела и е в контакт с всички страни, участващи в сегашната криза.

Това обяви Мая Коциянчич – говорителката на върховния представител на съюза за външната политика и сигурността Федерика Могерини. 

Позицията на ЕС бе определена от външните министри на страните членки на срещата им преди седмица в Брюксел. Участниците изключиха всякаква подкрепа на Съюза или приемане на военна ескалация във Венецуела.

„ЕС призовава за мирно и демократично решение, което очевидно изключва използването на сила, и работи в тази посока в международната контактна група“, каза днес говорителката на Могерини.

Тази вечер европейско време в колумбийската столица Богота започна срещата на Групата от Лима, която е враждебно настроена към режима на Николас Мадуро. В нея участват опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат от много страни за временен президент на Венецуела, и американският вицепрезидент Майк Пенс.

Пенс призова страните от Групата от Лима да замразят активите на венецуелската държавна петролна компания ПДВСА след сблъсъците през уикенда заради блокираната хуманитарна помощ. Преди близо две седмици стана ясно, че режимът в Каракас се е опитал да укрие в чужбина пари на компанията чрез банкови сметки в България.